avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz vs. concediu de odihna restant ???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz vs. concediu de odihna restant ???

Buna ziua,

Va solicit ajutorul din nou si va multumesc anticipat !!!

Problema: sunt in perioada de preaviz, conform C.I.M. pana la data de 1 Iunie, data la care mi se desface C.I.M. de catre angajator conform art.65 din Codul Muncii. In C.I.M. am prevazut dreptul la 25 zile concediu de odihna anual.
Intrebarea: angajatorul este obligat a-mi acorda zilele de concediu aferente celor 5 luni lucrate in acest an (10 zile, conform calculelor mele), in cazul in care eu le solicit ? Am dreptul la aceste zile in perioada de preaviz ?

Cu multa stima si respect !!! Multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:05, 12 Mai 2012
Aveti acest drept dar angajatorul nu este obligat sa aprobe cererea dv.
In cazul in care angajatorul nu va acorda concediul va trebui sa-l compenseze in bani la incetarea contractului.
1. Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

2. pe perioada preavizului, c.i.m. isi produce toate efectele , astfel incat aveti posibilitatea de a beneficia de CO .. este si in avanajul angajaotrului sa va acorde CO pe aceasta perioada intrucat va suporta doar o singura cheltuiala si nu doua ...
Va multumesc !!!

In consecinta, pot sa trag urmatoarea concluzie? Daca angajatorul nu este obligat sa-mi aprobe cererea de concediu, nu este obligat nici sa o inregistreze, ca urmare, in cazul unui litigiu de munca acesta poate sustine ca eu nu am depus si nu am solicitat acest concediu restant,( iar eu fara o cerere inregistrata nu am cum sa dovedesc contrariul), angajatorul nu poate fi obligat nici la compensarea financiara a zilelor respective. Corect ?

Cu stima si respect !!!
1. - Dvs. nu trebuie sa dovediti nimic.
- Nu trebuie sa faceti neaparat cerere pentru compensarea in bani a CO neefectuat.


2. - Daca va acorda CO atunci perioada de preaviz este aceeasi.
- Daca nu va acorda CO atunci trebui sa va compenseze in bani CO cuvenit si neefectuat (Codul muncii nu distinge intre neefectuarea CO din vina angajatorului sau a salatriatului).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna in preaviz popanaid popanaid Buna ziua, am 2 intrebari referitoare la concediul de odihna: 1. se poate efectua concediu de odihna in timpul preavizului, la cererea angajatului, fara a se ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in preaviz stelamudura stelamudura Buna seara. Am o cerere pentru efectuarea a 4 zile de concediu de odihna, aferent anului in curs, cerere semnata si aprobata de catre domnul director. ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat madi33 madi33 Am fost angajat 2 ani si 8 luni din care mi-am luat concediu de odihna 5 zile, urmeaza ca la sfarsitul lunii august sa plec din firma.Ce se intampla cu zilele ... (vezi toată discuția)