Sunt salariat la o firma si nu am mai lucrat din luna noiembrie 2011.In discutiile cu patronul am propus (cu insistenta chiar) sa fiu trecut in somaj, dar nu e de acord. Patronul vrea,de fapt,sa plec prin demisie.Cum ar trebui sa procedez?
1. Încetarea contractului individual de munca prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj, avand în vedere ca demisia de salariat este un motiv imputabil acestuia de încetare a contractului individual de munca.
2. Daca demisionati veti putea sa sesizati instanţa judecatoreasca, solicitand anularea demisiei, în cazul în care pretindeti ca demisia a fost provocata de angajator. .. in speta, va trebuie sa dovediti existenta unui viciu de consimţamant - eroare, dol sau violenţa.
3. Nu va dati demisia si asteptati sa vedeti care este reactia anagajatorului.. sa va concedieze , in conditiile legii, daca nu mai are nevoie de dvs.
Daca concedierea are loc din motive neimputabile dvs , atunci veti putea beneficia de somaj ... de asemenea, daca considerati ca masura concedierii este nelegala veti putea ataca in instanta decizia de concediere (in termen de 45 de zile de la data luarii acestei masuri la Tribunalul in raza caruia domiciliati , actiunea este scutita de plata taxelor judiciare).
Ca informatie, pentru a putea beneficia de somaj, CIM trebuie sa se incheie numai cu art 65 (1)C.Mun.Fiti atent la asta cand primiti decizia de incetare a CIM.:)
Art. 65. [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă
Demisie
Dana Dav
Suntem cativa angajati tesa intr-o firma, iar incepand cu luna august 2010 angajatorul ne obliga sa trecem la 4 ore(modificand C.I.M). Va rog sa ne ... (vezi toată discuția)