avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... atributii secretar CSSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

atributii secretar CSSM

Buna ziua!
Eu sunt secretar CSSM de 10 ani la o institutie de invatamant, calitate in care fac singur (fara plata, desigur, onorific,) tot dosarul cu toate componenetele cerute de lege. Citind legea actuala si pe cea veche am dedus ca nu este in sarcina mea de a a face asta (mai ales ca sunt si apostrofat pe nedrept) ci managerul isi asuma toate acestea. Titulatura d eresponsabil SSM nu mai este actuala si se confunda, probabil cu lucratorul desemnat. Secretarul CSSM sunt una si aceeasi persoana cu lucratorul??? Ca desi avem subcomisii, acolo apar membri doar.
Nu de mult mi s-a reprosat ca nu am procedura de evaluare a riscurilor de accidente!!! Am inteles ca evaluatorul de riscuri este o calitate dobandita in urma unui curs, eu nefiind in masura sa opinez la toate domeniile de activitate (centrala termica, bucatarii, internat etc).
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian Berdila , Consultant resurse umane 20:20, 14 Mai 2012
Nu aveti cum sa faceti proces verbal ca nu exista locuri de munca cu pericol iminet, acest lucru ar rezulta dupa ce faceti evaluarea riscurilor;
Dupa aparitia legii 319/2006 trebuia sa se organizeze compartinentul de securitate si sanatate in munca dupa noua legislatie, iar in CSSM trebuiau sa fie si reprezentatii salariatilor- care la randul lor trebuie sa urmeze curs de baza de 40 ore
Raspunsul corect este cel dat de inspector ssm.
A fi secretar al CSSM nu inseamna ca acesta intocmeste personal, singur, toate documentele mentionate de lege. Din CSSM fac parte reprezentantii lucratorilor, angajatorul sau reprezentantul sau legal, medicul de medicina muncii (vezi art. 58 al. (1) din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1425/ 2006).
Angajatorul trebuie sa informeze CSSM cu privire la evaluarea riscurilor pentru securitate si sanatate, masurile de prevenire si protectie atat la nivel de unitate, cat si la nivel de loc de munca si tipuri de posturi de lucru, masurile de prim ajutor, de prevenir si stingere a incendiilor si evacuare a lucratorilor (vezi art. 71 din HG nr. 1425/ 2006).
Am o singura observatie, pe care o puteti invoca in fata angajatorului, amintindu-i de obligatiile sale legale: responsabilitatea pentru evaluarea riscurilor o are angajatorul - vezi prevederile art.12 al.(1) lit. a din Legea nr. 319/ 2006.
Din punct de vedere juridic, angajatorul este cel care va fi tras la raspundere - vezi prevederile art. 41 si art. 44 din Legea nr. 319/ 2006.
Lucratorul desemnat este si secretarul cssm, dar atat timp cat nu ai cursurile cerute prin legea 319 nu poti fi denumit "lucrator desemnat".
Dar oare de ce mai aveti constituit CSSM ul?
Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2012
Adrian Berdila, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire - cssm AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, Unitate cu un numar de aprox. 80 de angajati, ma puteti sfatui putin cum ar trebui sa arate structura CSSM / toti membrii desemnati trebuie ... (vezi toată discuția)
Instrucțiuni periodice ssm GabsStoica GabsStoica Bună ziua, Lucrez într-o instituție publică și sunt la început de drum ca și inspector pe SSM. Cred că îmi va lua mult timp să invăț ținând cont ... (vezi toată discuția)
Angajat ssm nicoletaart nicoletaart Buna ziua, Lucrez la o firma care unde avem un angajat specialist SSM, cim cu 16ore/luna. Din cate am inteles acest contract nu este valabil.(stiti ce ce ... (vezi toată discuția)