avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Termen plata amenda administrativa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Termen plata amenda administrativa

Care este termenul in care trebuie platita o amenda administrativa? In documentul transmis de Parchet nu este precizat acest lucru.

Daca contest aceasta amenda in termenul legal de 20 de zile, mai este nevoie s-o platesc pana cand nu exista o decizie definitiva si irevocabila?

Multumesc mult pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:37, 15 Aprilie 2013
Conform art 126 Cod penal, ,termenul de prescriptie a amenzilor administrative este de 1 an .
Insa, daca veti face plangere impotriva solutiei , introducerea plangerii nu suspenda aducerea la indeplinire a masurii sau a actului care formeaza obiectul plangerii.
Nu inteleg partea cu termenul de prescriptie.

Daca inteleg eu bine aceasta amenda devine executorie la 30 zile de la data comunicarii sentintei definitive si irevocabile?

Adica Finantele Publice nu au cum sa emita notificare de plata pana nu se afla in posesia unei sentintei definitive si irevocabile?

Si eu daca atac in 20 de zile amenda administrativa, Parchetul nu are dreptul sa trimita instiintare catre Finante, pana nu exista o sentinta definitiva si irevocabila?

Gresesc undeva in acest rationament?

Nu, faptul ca aceasta plangere este nesuspensiva de executare, inseamna ca indiferent daca depuneti plangere impotriva solutiei procurorului, tot va revine obligatia de a plati amenda, obligatia de plata nu se suspenda. . Ea trebuie platita de cand v-a fost aplicata . Daca nu o platiti in termen de 1 an si nici nu veti fi somat sa o platiti in acest timp, nu va mai trebui sa o platiti.
Multumesc, acum am inteles.
Sa presupunem ca platesc aceasta amenda, dar atac rezolutia procurorului in instanta si am castig de cauza. Cum imi recupez banii?
Vi se restituie daca va fi desfintata masura. Insa nu va grabiti sa platiti amenda, vedeti ce se intampla dupa ce faceti plangerea.

Alte discuții în legătură

Modalitate plata amenda administrativa romanas romanas Poate fi platita o amenda administrativa in rate? Exista prin lege un timp minim (fara penalizari..sau diverese)? (vezi toată discuția)
Reprezentare fara avocat laau laau Doresc sa contest in instanta o amenda administrativa, ma pot reprezenta singura, fara sa angajez un aparator? (vezi toată discuția)
Amenda administrativa claudia_koteles claudia_koteles buna, -am si eu o cunostiinta cauia i s-a facut o plangere pt. lovire iar procurorul a dispus scoaterea de sub urmairea penala insa a dispus plata unei amenzi ... (vezi toată discuția)