avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... S.o.s
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

S.o.s

Imi poate spune cineva daca exista in lege unul sau mai multe articole care limiteaza penalitatile pe care trebuie sa le plateasca o persoana fizica catre o societate comerciala pentru o suma neplatita la timp .....uh suma e restanta de mai bine de 3 ani iar societatea cere penalitati de intarziere de 0.5% pe zi.
Cel mai recent răspuns: Septimiu Bujgoi , Consilier juridic 09:53, 15 Decembrie 2008
Daca e restanta de mai bine de 3 ani s-ar putea sa fie prescris dreptul societatii de a mai obtine plata (atat suma cat si penalitatile). Povestiti-ne mai pe larg.
prescrierea nu mai poate intra in discutie din cauza ca am fost citati la curtea de arbitri (camera de comert) inca din primul an ...actiunea de acolo a fost suspendata ...noi am dat in judecata societatea comerciala pentru anularea contractului ...am pierdut si acum ne-am intors din nou la curtea de arbitri ...e clar ca vom pierde.. sunt dispus sa imi asum responsabilitatile si sa platesc dar mi-e teama ca suma pe care o vor cere ma depaseste cu mult in cazul in care nu exista un plafon stabilit prin lege care sa limiteze plata penalitatilor....a si inca o intrebare...daca se percep penalitati mai trebuie sa platesc si dobanzi ?...si daca da la ce suma la suma initala sau la suma initiala plus penalitatile. imi cer scuze daca nu pot explica mai clar dar asta nu este domeniul meu de expertiza ...asa am si ajuns in situatia asta fiind prost sfatuiti la momentul respectiv. Multumesc pentru sfaturi
Lege 469/2002

Art. 1. - (1) Prezenta lege se aplică tuturor contractelor încheiate pentru realizarea actelor de comerţ de către agenţii economici comercianţi, persoane juridice, şi comercianţi, persoane fizice, denumite în continuare părţi contractante, indiferent de forma de proprietate.

Art. 4. - (1) În contractele încheiate, părţile pot prevedea ca, în cazul neîndeplinirii până la scadenţă sau până la un alt termen convenit a obligaţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1), debitorii să plătească, în afara sumei datorate, penalităţi pentru fiecare zi de întârziere, începând cu prima zi lucrătoare după data scadenţei.
(2) În contractele comerciale dintre părţile contractante, indiferent de forma în care acestea se încheie, în afara penalităţilor contractuale prevăzute la alin. (1), pentru compensarea prejudiciului suferit de către creditor ca urmare a îndeplinirii cu întârziere sau a neîndeplinirii obligaţiilor asumate de debitor, se pot include şi daune-interese pentru neexecutarea totală sau parţială a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.
(3) Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare, prevăzute la alin. (1) şi (2), nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul.
Multumim mult....daca inteleg bine ...eu datorez suma x catre o societate totalul penalitatilor nu poate depasi indiferent de perioada trecuta mai mult de x insemnand ca eu trebuie sa achit 2x plus eventual daune interese....? Se mai calculeaza si dobanzi?
as dori si eu cateva lamuriri, ati avut inchiet un contract in care s-a prevazut si o clauza penala? aveti un cuantum al nivelului penalitatilor? aveti inscrisa si sintagma"cuantumul penalitatilor poate depasi valoarea pretentiilor? daca da, e de rau, dar daca aveti un reprezentant legal bun va poate scoate din aceasta incurcatura.
Daca nu aveti contract, sau daca in contract nu se stabilesc cu certitidine penalitatile de intarziere, se va aplica nivelul dobanzii legale (BNR).
Cred ca ar trebui sa colaborati cu un consilier juridic sau avocat , dupa caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantum penalitati intarziere lylyan lylyan Buna ziua As dori sa stiu daca este un act legislativ care prevede ca suma penalitatilor de intarziere nu poate depasi valoarea debitului? In contract nu se ... (vezi toată discuția)
Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)
Penalitati asandra2004 asandra2004 Cum calculez penalitati la o factura din 2006? Penalitatea poate sa depaseasca suma datorata? (vezi toată discuția)