Lege 469/2002
Art. 1. - (1) Prezenta lege se aplică tuturor contractelor încheiate pentru realizarea actelor de comerţ de către agenţii economici comercianţi, persoane juridice, şi comercianţi, persoane fizice, denumite în continuare părţi contractante, indiferent de forma de proprietate.
Art. 4. - (1) În contractele încheiate, părţile pot prevedea ca, în cazul neîndeplinirii până la scadenţă sau până la un alt termen convenit a obligaţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1), debitorii să plătească, în afara sumei datorate, penalităţi pentru fiecare zi de întârziere, începând cu prima zi lucrătoare după data scadenţei.
(2) În contractele comerciale dintre părţile contractante, indiferent de forma în care acestea se încheie, în afara penalităţilor contractuale prevăzute la alin. (1), pentru compensarea prejudiciului suferit de către creditor ca urmare a îndeplinirii cu întârziere sau a neîndeplinirii obligaţiilor asumate de debitor, se pot include şi daune-interese pentru neexecutarea totală sau parţială a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.
(3) Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare, prevăzute la alin. (1) şi (2), nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul.
as dori si eu cateva lamuriri, ati avut inchiet un contract in care s-a prevazut si o clauza penala? aveti un cuantum al nivelului penalitatilor? aveti inscrisa si sintagma"cuantumul penalitatilor poate depasi valoarea pretentiilor? daca da, e de rau, dar daca aveti un reprezentant legal bun va poate scoate din aceasta incurcatura.
Daca nu aveti contract, sau daca in contract nu se stabilesc cu certitidine penalitatile de intarziere, se va aplica nivelul dobanzii legale (BNR).
Cred ca ar trebui sa colaborati cu un consilier juridic sau avocat , dupa caz.