O fosta salariata castiga in instanta dreptul la reintegrare in unitate si de toate drepturile salariale cuvenite in acea perioada, dupa ce postul ei a fost restructurat si a beneficiat de somaj timp de 1 an.
Intrebari :
- este corect faptul ca somajul va fi rambursat de fosta salariata ?
- care este perioada maxima de rambursare ?
- se aplica penalitati de intarziere si dobanzi in acest caz?
- care este procedura legala de rambursare si actul normativ care reglementeaza acest fapt ?
Expertul trebuie sa calculeze integral drepturile salariale cuvenite, unitatea sa le achite si ulterior persoana ramburseaza sumele incasate lunar
Legea 76/2002:
Art. 47. - (1) Sumele acordate în mod necuvenit din bugetul asigurărilor pentru şomaj, precum şi orice alte debite constituite la bugetul asigurărilor pentru şomaj, altele decât cele provenind din contribuţii, se recuperează pe baza deciziilor emise de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau, după caz, de centrele regionale de formare profesională a adulţilor, care constituie titluri executorii.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripţie legal.
(3) Sumele rămase nerecuperate de la beneficiarii decedaţi nu se mai urmăresc.
Intoarcerea sumelor catre agentie nu este conditionata de sumele pe care vi le datoreaza unitatea.
Apreciez ca in cazul reintegrarii urmare unei hotarari judecatoresti ajutorul de somaj primit pana la data reintegrarii nu se restituie datorita urmatoarelor considerente:
- pe perioada concedierii nelegale salariatul nu a obtinut venituri;
- culpa apartine angajatorului care a dispus o concediere nelegala;
-salariatul prin reintegrare nu primeste drepturi salariale ci primeste despagubiri urmare unei concedieri nelegale- determinate ca totalitatea drepturilor salariale de care ar fi beneficiat (inclisiv alte drepturi de care ar fi beneficiat) indexate si majorate;
- indemnizatiile de somaj ar trebui imputate partii culpabile respectiv angajatorul care a dispus concedierea nelegala si a lezat salariatul de venituri pe toata perioada cat a primit somaj.
Din pacte va contrazice trextul de lege postat mai sus de colegul nostru @ pneagu. .. acele despagubiri la care va referiti cuprinde salariile de care ar fi beneficiat daca nu era concediat .. prin urmare, unul dintre efectele principiului "restitutio in integrum" in cazul anularii deciziei de concediere este faptul ca din fost salariat redevine salariat , iar pentru o anumita perioada isi va primi salariile din urma.
Plata despagubirilor la reintegrare nu acopera textul de lege prevazut de Legea 76/2002 ca si conditie de acordare a ajutorului de somaj.
Principiul "restitutio in integrum" nu acopera conditia incasarii encuvenite a ajutorului de somaj , de la data concedierii pana la data reintegrarii salariata nu a avut venituri.
In consecinta apreciez ca restituirea ajutorului de somaj poate fi imputabila angajatorului.
Despagubirile acordate salariatului in cusantu egal cu salariile si celelalte drepturi banesti nu acopera data scadenta a asalariilor ce s-ar fi platit salariatului.
Ajutorul social are ca scop protectia salariatului ramas fara venituri, aspect pe care despagubirile acordate in caz de reintegrare nu le acopera pe perioada concedierii nelegale.
Care este practica Curtii Europene?