avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Recuperare salarii dupa concedierea abuziva
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Recuperare salarii dupa concedierea abuziva

Buna ziua!

Sotia mea a castigat un process intentat angajatorului pentru concediere abuziva, si a castigat in instanta reincadrarea (la care a renuntat, intre timp gasindus-si de lucru) + despagubire egala cu salariile actualizate si indexate, majorate si actualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul de la data concedierii si pana la data reintegrarii effective (care in cazul ei, a coincis cu data ramanerii definitive a sentintei, refuzand reintegrarea). Problema mea este:
Salariul brut era de 1800 ron – asta insemnand 1318.15 ron. Net. Perioada de calcul este oct. 2013 – mar. 2015 + indemnizatiile de concediu aferente. Nu am vazut in decizia data de angajator catre dep. Personal acele INDEXARI, ACTUALIZARI, MAJORARI. Imi puteti da o explicatie referitoare la acestea?
Dupa “concedierea ilegala” facuta de angajator, sotia a cerut si primit, de altfel indemnizatie de somaj. Dupa sentinta definitiva, cam la prox. 1.5 luni, ANOFM cere banii inapoi. Este correct?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:50, 12 Aprilie 2015
Daca a obtinut banii prin hotarare judecatoreassca nu I se pot lua banii inapoi.
Este corect , intrucat este vorba despre efectele principiului restitutio in integrum.

Ca urmare a anulării deciziei de concediere, cu consecinţa reintegrării salariatului şi a obligării angajatorului la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, salariatul a pierdut retroactiv calitatea de şomer, fiind ţinut să restituie indemnizaţia de şomaj încasată după concedierea sa nelegală. Altminteri, ar însemna că pentru perioada ulterioară concedierii sale nelegale, salariatul, reintegrat ca urmare a anulării deciziei de concediere, a avut concomitent şi calitatea de şomer. Sumele de bani acordate de instanţă în baza art. 80 din Codul muncii, ca urmare a anulării deciziei de concediere, au natura juridică a unor venituri pentru salariatul reintegrat, cuvenindu-se acestuia tocmai în virtutea redobândirii calităţii de salariat şi a împrejurării că nu şi-a putut desfăşura activitatea din cauza măsurii ilegale a angajatorului. Prin urmare, salariatul nu poate beneficia concomitent şi de indemnizaţia de şomaj şi de suma de bani acordată de instanţă în virtutea art. 80 din Codul muncii

In speta, va trebui sa restituiti indemnizatia de somaj primita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retur ajutor somaj anofm SANTIER SANTIER Buna seara! In nov. 2013 am fost concediat abuziv de angajator. L-am actionat in instanta si am castigat procesul (despagubire egala cu salariile ... (vezi toată discuția)
Reancadrare in urma unei hotarari judecatoresti Anairdagab Anairdagab Buna ziua, am fost salariata intr-o institutie bugetara iar in 2013 am fost concediata un urma desfiintarii unitatii si reorganizarii ei, perioada in care am ... (vezi toată discuția)
Castig drepturi salariale in instanta. ce se intampla cu somajul? va multumesc Nicole09 Nicole09 Am castigat in procesul contra angajatorului meu si trebuie sa primesc drepturile salariale de la momentul concedierii si pana in prezent. As dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)