avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... restituire indemnizatie de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

restituire indemnizatie de somaj

buna ziua
am fost reintegrat in urma unei concedieri numai ca angajatorul nu a pus in executare in totalitate hotararea judecatoreasca. momentan sunt in faza de executare silita pentru recuperarea intregii sume pe care trebuia sa o primesc ca despagubire. poate AJOFM sa-mi ceara suma de bani, reprezentand indemnizatie de somaj, pentru perioada cat am fost concediat, daca eu nu am primit intreaga suma de bani si momentan sunt in faza de executare silita?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:33, 11 Iunie 2019
AJOFM-ul poate decide restituirea indemnizatiei de somaj primite.

"Ca urmare a anulării deciziei de concediere, cu consecinţa reintegrării salariatului şi a obligării angajatorului la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, salariatul a pierdut retroactiv calitatea de şomer, fiind ţinut să restituie indemnizaţia de şomaj încasată după concedierea sa nelegală. Altminteri, ar însemna că pentru perioada ulterioară concedierii sale nelegale, salariatul, reintegrat ca urmare a anulării deciziei de concediere, a avut concomitent şi calitatea de şomer. Sumele de bani acordate de instanţă în baza art. 78 din Codul muncii, ca urmare a anulării deciziei de concediere, au natura juridică a unor venituri pentru salariatul reintegrat, cuvenindu-se acestuia tocmai în virtutea redobândirii calităţii de salariat şi a împrejurării că nu şi-a putut desfăşura activitatea din cauza măsurii ilegale a angajatorului. Prin urmare, salariatul nu poate beneficia concomitent şi de indemnizaţia de şomaj şi de suma de bani acordată de instanţă în virtutea art. 78 din Codul muncii. (Curtea de Apel Galaţi, secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 35/R din 22 ianuarie 2007, în Revista română de dreptul muncii nr. 5/2007, p. 198)".

Art. 47 din Legea 76/2002
(1) Sumele acordate în mod necuvenit din bugetul asigurărilor pentru şomaj, precum şi orice alte debite constituite la bugetul asigurărilor pentru şomaj, altele decât cele provenind din contribuţii, se recuperează pe baza deciziilor emise de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau, după caz, de centrele regionale de formare profesională a adulţilor, care constituie titluri executorii.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripţie legal.
....
Ultima modificare: Marți, 11 Iunie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire indemnizatie de somaj ellen_eco ellen_eco Buna seara, am o nelamurire si as dori sa aflu unele lamuriri in privinta restituirii indemnizatiei de somaj. Unui angajat i s-a incheiat contractul de munca ... (vezi toată discuția)
Castig drepturi salariale in instanta. ce se intampla cu somajul? va multumesc Nicole09 Nicole09 Am castigat in procesul contra angajatorului meu si trebuie sa primesc drepturile salariale de la momentul concedierii si pana in prezent. As dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Somaj claris05desi claris05desi In anul 2011 am fost disponibilizat, am contestat in instanta respectiva decizie avand castig de cauza am fost reincadrat cu obligatia din partea angajatorului ... (vezi toată discuția)