avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

In anul 2011 am fost disponibilizat, am contestat in instanta respectiva decizie avand castig de cauza am fost reincadrat cu obligatia din partea angajatorului de-a plati drepturile salariale ceea ce este in curs de plata, In aceasta perioada timp de un an am fost in somaj. Intrebare in urma reicadrarii si platii drepturilor salariale sunt obligat sa restitui ajutorul de somaj si daca da care este procedura.
Cel mai recent răspuns: LUMI1971 , utilizator 09:57, 26 Ianuarie 2014
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Trebuie sa restituiti indemnizatia de somaj deoarece pe perioada respectiva vi s-au restituit salariile.

2. Mergeti la Agentia de Somaj si discutati modul de restituire pe care o veti face de comun acord.

Aceeasi intrebare am pus-o si eu avocatului meu care ma reprezinta intr-un litigiu de munca iar raspunsul dansului a fost ca nu trebuie sa restitui indemnizatia de somaj deoarece firma este obligata la despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate.Deci sumele sunt despagubiri pentru prejudiciul adus ,nu drepturi salariale.Cum este corect pana la urma?
In aceasta situatie sunt si eu, deci care este baza legala?
1. Ca urmare a anulării deciziei de concediere, cu consecinţa reintegrării salariatului şi a obligării angajatorului la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, salariatul a pierdut retroactiv calitatea de şomer, fiind ţinut să restituie indemnizaţia de şomaj încasată după concedierea sa nelegală. Altminteri, ar însemna că pentru perioada ulterioară concedierii sale nelegale, salariatul, reintegrat ca urmare a anulării deciziei de concediere, a avut concomitent şi calitatea de şomer. Sumele de bani acordate de instanţă în baza art.78 din Codul muncii, ca urmare a anulării deciziei de concediere, au natura juridică a unor venituri pentru salariatul reintegrat, cuvenindu-se acestuia tocmai în virtutea redobândirii calităţii de salariat şi a împrejurării că nu şi-a putut desfăşura activitatea din cauza măsurii ilegale a angajatorului. Prin urmare, salariatul nu poate beneficia concomitent şi de indemnizaţia de şomaj şi de suma de bani acordată de instanţă în virtutea art.78 din Codul muncii. (Curtea de Apel Galaţi, secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 35/R din 22 ianuarie 2007, în Revista română de dreptul muncii nr. 5/2007, p. 198)

2. Despagubirile primite de reclamanta în baza art. 78 alin.2 din Codul muncii reprezinta în esenta salarii indexate majorate si reactualizate cu celelalte drepturi din care se retin contributiile de asigurari sociale.

3. Potrivit art. 47 alin.(1) din Legea nr. 76/2002, sumele acordate în mod necuvenit din bugetul asigurarilor pentru somaj, precum si orice debite constituite la bugetul asigurarilor de somaj, altele decât cele provenite din contributii, se recupereaza pe baza deciziilor emise de agentiile pentru ocuparea fortei de munca sau, dupa caz, de centrele regionale de formare profesionala a adultilor care constituie titluri executorii.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Castig drepturi salariale in instanta. ce se intampla cu somajul? va multumesc Nicole09 Nicole09 Am castigat in procesul contra angajatorului meu si trebuie sa primesc drepturile salariale de la momentul concedierii si pana in prezent. As dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Reancadrare in urma unei hotarari judecatoresti Anairdagab Anairdagab Buna ziua, am fost salariata intr-o institutie bugetara iar in 2013 am fost concediata un urma desfiintarii unitatii si reorganizarii ei, perioada in care am ... (vezi toată discuția)
Restituire indemnizatie de somaj mataselg mataselg buna ziua am fost reintegrat in urma unei concedieri numai ca angajatorul nu a pus in executare in totalitate hotararea judecatoreasca. momentan sunt in faza ... (vezi toată discuția)