Buna ziua. Cie m+ar uea informa intr+o anumita problema. Sunt divortata din anul 2009, pensia alimentara la copil de 3 ani fiind stabilita atunci la 120 lei+ pensia minima. Acum am inteles ca aceasta pensie minima alimentara, este in valoare de 170, adica intre timp a mai crescut. Se poate ca si fetita mea sa poate beneficia de cresterea valorii acestea, sau ea ramane la aceeasi valoare de 120 lei, cum a fost stabilita initial, pana ea implineste 18 ani. In cazul in care ar beneficia si fetita de aceasta crestere, ce documente, ce actiuni trebuie sa intreprind. Va multumesc.
Trebuie introdusa actiune in instanta pt majorarea pensiei de intretinere, ea nemajorandu-se din oficiu.
Daca tatal are serviciu, pensia de stabileste in fuctie de veniturile acestuia, daca nu la minimul pe economie.
Articolul 531 Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere.
(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.
(2) Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.
pentru a putea mari pensia trebuie sa deschide-ti o actiune in acest sens
Este necesar sa formulati o actiune de majorare a pensiei de intretinere.
Actiunea se depune la judecatoria in carei raza teritoriala domiciliati.
Inscrisuri necesare:- hotararea prin care a fost stabilita pensia de intretinere ( de divort ) legalizata si certificat de nastere minor.
Actiunea este scutita de plata taxei de timbru.
Actiunea este scutita de la plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar conform art.15 lit.c din Legea nr. 146/1997.
Intretinerea este datorata in raport de nevoia aceluia care o cere si de mijloacele celui care urmeaza a o plati, instanta judecatoreasca putand mari sau micsora cuantumul obligatiei de intretinere in functie de aceste criterii,
Neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca se pedepseste cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Pensia alimentara
Magda_33
buna seara.sunt divortata de 4 ani.. am o fetita de 12 ani care prin hotarare judecatoreasca fetita este la mine iar tatal este obligat sa plateasca lunar 150 ... (vezi toată discuția)