avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... masina imprumutata si refuz de restituire
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

masina imprumutata si refuz de restituire

cu respect pentru oricine care poate sa imi dea un sfat si pentru cine nu

am imprumutat masina unui ,,prieten,, pentru o zi si in aceeasi zi a fost implicat intr-un accident rutier provocat din vina lui.bineinteles ca i-am cerut sa imi repare masina si a fost de acord.a dus masina la un service auto a reparat-o si acum nu mai vrea sa mi-o inapoieze!am incercat sa vorbesc cu el si imi tot spune ca o aduce,ma minte ca masina este prin focsani ,prin galati pe peste tot !dar de fapt masina se afla la el in curte inchisa si spun asta pentru ca am vazut-o cu ochii mei acolo desi el sustinea la telefon ca masina e la focsani!ce pot face?sa merg la politie?sunt proprietarul acelei masini,nu am facut nici un act cu el prin care sa ii cedez dreptul de folosinta a masinii,actele sunt la el pentru ca a avut nevoie de ele la service!

Faceti plangere la politie,si chemati si politia la fata locului sa vada masina la fata locului .
Se face plangere penala la politie/parchet,in scris, pentru abuz de incredere.
va multumesc mult !maine merg sa fac plangere.
Formulati plangere prealabila pentru savarsirea infractiunii prev.de art 213 c.pen-abuzul de incredere.

Insuşirea unui bun mobil al altuia, deţinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 4 ani sau cu amenda.
Daca bunul este proprietate privata, cu excepţia cazului când acesta este in intregime sau în parte al statului, acţiunea penală se pune în mişcare la plangerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Plangerea se formuleaza in termen de 2 luni de la data refuzului restiturii autoturismului.
Plangerea se depune la parchetul caruia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond sau la politie si se probeaza cu martori si inscrisuri.
Infractiunea de abuz de incredere este prevazuta si pedepsita de art. 256. Cod Penal si este definita ca fiind , insusirea unui bun mobil al altuia , detinut cu orice titlu , sau dispune de acest bun pe nedrept , ori refuzul de a-l restitui , se pedepseste inchisoare de la 3ani sau cu zile – amenda



Infractiunea a primit denumirea de abuz de incredere deoarece faptuitorul abuzeaza de increderea celui care i-a lasat bunul in detentie , transformandu-se din detentar al bunului in pretins proprietar al acestuia.


Abuzul de incredere are ca obiect material bunul mobil al altuia , detinut cu orice titlu de catre faptuitor . Obiectul material a abuzului de incredere se caracterizeaza asadar in primul rand prin aceea ca nu poate fi decat un bun mobil


Daca bunul este proprietate privata, cu excepţia cazului când acesta este in intregime sau în parte al statului, acţiunea penală se pune în mişcare la plangerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.




Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz de incredere oncutza oncutza am fost acuzata de abuz de incredere de sotia supravietuitoare al tatalui meu, pentru nerestituirea unui utilaj care dupa cum sustine ea ar fi proprietatea ei ... (vezi toată discuția)
Furt si abuz de incredere! DOTZ DOTZ Deranjez cu o intrebare. As dori sa stiu daca diferenta dintre furt si abuz de incredere este aceea ca in cazul furtului, bunul a fost insusit fara acordul ... (vezi toată discuția)
Incadrare juridica a faptei Statescu Statescu Buna ziua! Cineva imi cere sa-l ajut cu 1 litru de benzina, pentru ca sa poata scoate din curte masina pana la statia de alimentare. Intotdeauna pastrez in ... (vezi toată discuția)