avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Incadrare juridica a faptei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Incadrare juridica a faptei

Buna ziua! Cineva imi cere sa-l ajut cu 1 litru de benzina, pentru ca sa poata scoate din curte masina pana la statia de alimentare. Intotdeauna pastrez in masina un bidon de 5 litri, ca rezerva in caz de nevoie. I l-am dat spunandu-i sa mi-l aduca inapoi plin cum i l-am dat. Mi-a promis ca intr-o jumatate de ora, cand se intoarce de la statia de alimentare, vine cu bidonul. Din pacate, nu s-a tinut de cuvant. Am fost la el acasa, l-am atentionat ca ma adresez politiei, dar degeaba.
As vrea sa stiu incadrarea juridica a faptei. Multumesc !
Infracţiunea de abuz de încredere este reglementată de art. 213 C. pen. potrivit căruia: „Însuşirea unui bun mobil al altuia, deţinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 4 ani sau cu amendă. Dacă bunul este proprietate privată, cu excepţia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală”.

Aşadar, reţinem că infracţiunea de abuz de încredere constă în fapta persoanei care îşi însuşeşte un bun mobil al altuia, deţinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept sau refuzul de a-l restitui.
Aş zice că nu e faptă de natură penală, ci un împrumut al unui lucru care, desigur, trebuia restituit. Va daţi seama că, neexistând un prejudiciu major, organele de poliţie nu vor putea face nimic , iar ca să încadrteze juridic fapta undeva , poate la abuz de încredere, ar trebui să fie întrunite mai multe condiţii , iar mie nu mi se par a fi întrunite. Poate că totuşi se sperie de poliţie şi vă restituie ce i-aţi împrumutat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masina imprumutata si refuz de restituire saeedelena saeedelena cu respect pentru oricine care poate sa imi dea un sfat si pentru cine nu am imprumutat masina unui ,,prieten,, pentru o zi si in aceeasi zi a fost implicat ... (vezi toată discuția)
Nu imi este rambursat un imprumut, ce pot sa fac? adyady adyady am avut o prietena care am stat 3 ani de zile cu ea. acu 2 saptamani neam certat si ea in 2 zile si a gasit pe cineva. asta putin ar interesa. dar problema ... (vezi toată discuția)
Furtul ! alexsisco alexsisco Buna seara , cine vrea sa-mi spuna care este diferenta dintre furt si abuz de încredere ? (vezi toată discuția)