avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Nu imi este rambursat un imprumut, ce pot sa fac?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Nu imi este rambursat un imprumut, ce pot sa fac?

am avut o prietena care am stat 3 ani de zile cu ea. acu 2 saptamani neam certat si ea in 2 zile si a gasit pe cineva. asta putin ar interesa. dar problema care e: eu iam imprumutat niste bani prin luna ianuarie 2009, adica iam platit avansul si chiria pentru o luna, mentionez ca inchirierea am facuto printro agentie si am toate chitantele si martori care pot sa demonstrez ca ea a stat acolo; si am sunato de cateva ori, fara cearta, si am rugato frumos sami inapoieze banii; si nu vrea. aseara ea mia zis ca daca o mai sun ma da la politie pentru hartuire. se poate asa ceva? eu stau la tara si ea sta la oras. de asta o sunam. pentru ca suntem la o departare de 100 km si lucrez pe deasupra. am mai citit pe internet si am mai vorbit cu cateva cunostiinte si am constat ca se poate sa o dau la politie pentru "abuz de incredere", se poate asa?.

va rog mult ajutatima cu un sfat.


Cel mai recent răspuns: ContSters42058 , utilizator 13:53, 20 Mai 2009
Codul penal:

Art. 213. - Abuzul de încredere

Însusirea unui bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 4 ani sau cu amenda.

Daca bunul este proprietate privata, cu exceptia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.

Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.

Fapta nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii de abuz de incredere.

In cazul in care aveti incheiat cu ea un inscris si exista martori care pot confirma ce afirmati dvs., va trebui sa o chemati in judecata pe cale civila.
Adresati-va unui avocat.

Codul penal al Romaniei reglementeaza in articolul nr. 213 infractiunea de abuz de incredere ca fiind fapta unei persoane de a-si insusi un bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui.
Sunt asimilate bunurilor enumerate in textul de lege si inscrisurile. De asemenea, se considera abuz de incredere fapta coproprietarului care isi insuseste un bun aflat in coproprietate, daca bunul se afla in detentia lui exclusiva.
din faptul ca i-ati platit chiria prietenei , nu reiese ca ati facut-o cu titlu de imprumut .Daca intr-adevar doriti sa va recuperati banii, pe baza probelor pe care le detineti, puteti rezolva prin instanta acest lucru, insa , va sfatuiesc sa nu o mai sunati, deoarece aceasta poate , intr-adevar sa depuna o plangere, nu stiu daca pt hartuire, depinde ce anume i spuneti la telefon.V-ar putea inregistra ...cel mai bine este sa admiteti ideea ca relatia s-a terminat , dar ca poate exista sansa unei impacari, totusi , ati locuit 3 ani impreuna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare juridica a faptei Statescu Statescu Buna ziua! Cineva imi cere sa-l ajut cu 1 litru de benzina, pentru ca sa poata scoate din curte masina pana la statia de alimentare. Intotdeauna pastrez in ... (vezi toată discuția)
Masina imprumutata si refuz de restituire saeedelena saeedelena cu respect pentru oricine care poate sa imi dea un sfat si pentru cine nu am imprumutat masina unui ,,prieten,, pentru o zi si in aceeasi zi a fost implicat ... (vezi toată discuția)
Furt safiru safiru ce pot sa fac daca am locuit cu chirie la cineva si am plecat in strainatate iar persoana respectiva mi_a oprit lucrurile personale pt care sunt proprietar si ... (vezi toată discuția)