avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire firma (SRL, asociat unic decedat) + ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire firma (SRL, asociat unic decedat) + transfer/schimbare asociat unic unei terte persoane

Bunaziua,

Tatal meu a fost asociatul unic unui SRL, suspendat, la care sunt administrator.
Noi(mama+sora+subsemnatul) vrem sa transferam firma unei terte persoane, care nu a avut nici o legatura cu firma sau asociatul unic.
As dori sa stiu daca se poate ceda mostenirea firmei unei terte persoane si care sunt taxele si timpul necesar unui transfer (prin cedare sau mostenire + transferare ).

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mircea SCALAT , Contabil 11:03, 17 Mai 2012
Trebuie sa verif actul constitutiv sa vedeti daca societatea poate continua cu mostenitorii asoc unic. Daca nu continua, nu aveti ce cesiona.
Daca prin actul constitutiv e posibil ca soc sa continue, trebuie sa faceti succesiunea, sa fiti in mod legal mostenitori ai partilor sociale, pe care de comun acord le cesionati catre o terta persoana.
Pt a face asta, tb sa deschideti succseiunea, apoi la registrul comertului unde se face direct cesiunea.
Costurile ar fi cele de la notariat, care sunt in functie de masa partajabila si la registru unde sunt taxe de registru si taxe de redactat actele prin avocat.
Va multumesc,
Stiti cumva o suma aproximativa pentru tot?
intre 100- 500 RON? 500-1000 RON? 1000 RON ...

Nu de alta dar am patit sa platesc pentru o inregistrare de administratori si schimbare de activitate firma 1200 RON, deoarece am apelat la consilierii care nu trebuia si de data asta as vrea macar sa imi fac o estimare.

Sunt afisate pe undeva toate taxele pentru ONRC?
Buna ziua. Pt succesiune taxele le puteti afla la notariat. Pt Cesiunea partilor sociale taxele de registru sunt de aproximativ 600 Ron . Daca apelati la serviciile unui Avocat se adauga si onorariul acestuia.
Taxele legate de cesiune sunt putin mai mari de 600 lei, intrucat se face in 2 etape o rpima etapa cam 350,a doua cam 500. Depinde acum si cati asociati preiau firma, daca isi schimba sau nu sediu, daca se modif ob de activ.
1. daca actul constitutiv prevede - se face succesiunea si ptr societate. ( la notar)
2. se facetransferul partilor sociale de la defunct la succesori( la ONRC) - cca 600lei taxe la ONRC
3 se face cesiunea de la asocoatii (succesori) la cesionar. Etapa care se poate face prin cesiunea 100% si in acesr caz dureaza cca 2 luni( cu publicare in M. Of. Costuri cca 800 lei

Alte discuții în legătură

Mostenitor asociat unic srl alin-m alin-m Am urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat in luna decembrie 2009 fiind asociat unic la un SRL. Eu si fratele meu suntem mostenitori conform Certificatului ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale_acte obligatorii? nicoleta_85 nicoleta_85 la o cesiune de parti sociale este necesara si intocmirea unui [b]act aditional la actul constitutiv[/b]? in conditiile in care se face contract de cesiune, ... (vezi toată discuția)
Probleme cu contractul de cesiune parti sociale kicsi75 kicsi75 La Registrul Comertului s-au depus: contractul de cesiune parti sociale si Actul aditional la Actul constitutiv al firmei. Din raportul istoric al firmei ( de ... (vezi toată discuția)