romascanu a scris:
Hai sa pun si eu ..paie pe foc.
Intrebare pentru colegi.
Daca art 229 zice asa:
Art. 229. - (1) Societăţile în nume colectiv sau cu răspundere limitată se dizolvă prin ....decesul unuia dintre asociaţi, când, datorită acestor cauze, numărul asociaţilor s-a redus la unul singur.
(2) Se exceptează cazul când în actul constitutiv există clauză de continuare cu moştenitorii sau când asociatul rămas hotărăşte continuarea existenţei societăţii sub forma societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic.
(3) Dispoziţiile alineatelor precedente se aplică şi societăţilor în comandită simplă sau în comandită pe acţiuni, dacă acele cauze privesc pe singurul asociat comanditat sau comanditar.
Considerati ca acest text se aplica si unei situatii care NU ESTE expres prev. in cuprinsul sau? (mai sus nu se vorbeste nicaieri despre decesul singurului /unicului asociat din SRL, ci doar despre decesul unuia dintre mai multi).
:-/:-/
In practica eu am avut o situatia ca cea descrisa mai sus, in actul constitutiv al societatii nefiind inclusa nici o clauza de continuare a societatii cu mostenitorii. Totul ramane la latitudinea judecatorului.
In cazul in care l-am avut eu mostenitorii au fost de acord sa preia ei societatea iar judecatorul a fost de acord. In cazul in care mostenitorii nu doresc pastrarea societatii, atunci merg si depun la ONRC copie dupa certificatul de deces precum si o cerere ca nu vor sa continue societatea, iar aceasta se dizolva.