avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale dizolvare societate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

dizolvare societate

as dori sa stiu daca in cazul unei societati cu 4 actionari cu cate 25 % parte fiecare, unul din actionari decedeaza, mostenitorul are sau nu dreptul sa ceara dizolvarea societatii pe motiv ca cei trei nu vor sa cumpere partea respectiva de 25% mostenita la valoarea estimata de mostenitor?

sau in caz general: cineva cu 25% parte sociala pe ce motive poate sa ceara dizolvarea societatii?

multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: ulm , utilizator 09:51, 22 Noiembrie 2006
gasiti raspunsul citind art.227-art.237, Lege nr. 31/1990 (r2) din 16/11/1990

privind societăţile comerciale

Republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1066 din 17/11/2004
---------------------------------------------------------------------
TITLUL VI
Dizolvarea, fuziunea şi divizarea societăţilor comerciale

CAPITOLUL I
Dizolvarea societăţilor

Art. 229. - (1) Societăţile în nume colectiv sau cu răspundere limitată se dizolvă prin falimentul, incapacitatea, excluderea, retragerea sau decesul unuia dintre asociaţi, când, datorită acestor cauze, numărul asociaţilor s-a redus la unul singur.
(2) Se exceptează cazul când în actul constitutiv există clauză de continuare cu moştenitorii sau când asociatul rămas hotărăşte continuarea existenţei societăţii sub forma societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic.
(3) Dispoziţiile alineatelor precedente se aplică şi societăţilor în comandită simplă sau în comandită pe acţiuni, dacă acele cauze privesc pe singurul asociat comanditat sau comanditar.

Atacat prin Decizie nr. 387/2006 in data de 12 iunie 2006


Art. 230. - (1) În societăţile în nume colectiv, dacă un asociat decedează şi dacă nu există convenţie contrară, societatea trebuie să plătească partea ce se cuvine moştenitorilor, după ultimul bilanţ contabil aprobat, în termen de 3 luni de la notificarea decesului asociatului, dacă asociaţii rămaşi nu preferă să continue societatea cu moştenitorii care consimt la aceasta.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi societăţilor în comandită simplă, în caz de deces al unuia dintre asociaţii comanditaţi, în afară de cazul când moştenitorii săi nu preferă să rămână în societate în această calitate.
(3) Moştenitorii rămân răspunzători, potrivit art. 224, până la publicarea schimbărilor intervenite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitor asociat unic srl alin-m alin-m Am urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat in luna decembrie 2009 fiind asociat unic la un SRL. Eu si fratele meu suntem mostenitori conform Certificatului ... (vezi toată discuția)
Mostenire laryp laryp buna ziua, daca tatal a decedat, si bunurile sunt pe firma, casa, 2 masini, conturile bancare, cum se impart daca, casa e pe terenul tatalui, ne dezbatuta ... (vezi toată discuția)
Cum ma retrag dintr-o societate in comandita simpla? GabrielaGabrielaGabriela GabrielaGabrielaGabriela Sunt comanditat intr-o societate in comandita simpla infiintata in 2012. Am infiintat societatea deoarece persoana cu care urma sa lucrez a dorit sa functionam ... (vezi toată discuția)