avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Continuarea activitatii unui SRL cu asociat unic
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Continuarea activitatii unui SRL cu asociat unic

Daca in actul de constituire s-a prevazut ca durata societatii este nelimitata nu se poate prezuma ca activitatea societatii poate continua cu mostenitorii chiar daca acest lucru nu s-a consemnat ca atare? V-as ruga sa-mi spuneti actul normativ care prevede expres consemnarea continuarii activitatii societatii cu mostenitorii numai in conditiile in care s-a prevazut in actul constitutiv acest lucru.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:20, 30 Ianuarie 2011
Cand se dezbate succesiunea, mostenitorii aduc la masa succesorala si actiunile pe care defunctul le-a avut la SRL. Dupa obtinerea certificatului de mostenitor merg la Oficiul Registrului Comertului si, contra unei taxe, fac cuvenitele modificari, inclusiv, daca este cazul, ca firma sa aiba mai multi asociati.
Art. 229. - (1) Societăţile ...cu răspundere limitată se dizolvă prin.....decesul unuia dintre asociaţi, când, datorită acestor cauze, numărul asociaţilor s-a redus la unul singur.
(2) Se exceptează cazul când în actul constitutiv există clauză de continuare cu moştenitorii sau când asociatul rămas hotărăşte continuarea existenţei societăţii sub forma societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic.

In opinia mea textul art 229 nu se aplica in cazul de fata.
Textul alin.1 prevede expres o cauza de dizolvare in situatia decesului UNUIA ... si a ramanerii UNUIA SINGUR. (cauza de dizolvare expres prevazuta pentru SRL cu doi asociati)
Exceptia din alin 2 trebuie interpretata restrictiv si in stransa legatura cu prevederea din alin 1, nu trebuie extinsa si la ceea ce alin 1 ...nu prevede.
Ori textul alin 1 nu precede expres o cauza de dizolvare pentru decesul SINGURULUI asociat (nu e o cauza de dizolvare expresa a unui SRL cu asociat unic).

Concluzia: nu avem un text care sa prevada expres dizolvarea in cazul decesului SINGURULUI asociat.

In lipsa unui text expres intr-o norma imperativa, nu putem presupune ca scopul Legii 31/1990 e unul ...distructiv.
De altfel si ideea care se degaja din alin 2 este una ...constuctiva = de continuare a societatii ori de cate ori este posibil.

Prin urmare, in cazul in speta societatea ar trebui sa ...continue, daca exista VOINTA mostenitorului / mostenitorilor. (indiferent daca exista sau nu o cauza expresa de continuare cu mostenitorii).

Este punctul meu de vedere, zic eu argumentat, si nu garantez ca nu va veti lovi de alte ...impresii.
Ultima modificare: Duminică, 30 Ianuarie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitor asociat unic srl alin-m alin-m Am urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat in luna decembrie 2009 fiind asociat unic la un SRL. Eu si fratele meu suntem mostenitori conform Certificatului ... (vezi toată discuția)
Inchiriere bunuri societate simion otilia simion otilia Am o societate SRL -sunt asociat 50% cu sotul care a decedat -nu sunt urmasi -sotul are parinti- nu are frati -societatea are mijloace fixe ... (vezi toată discuția)
Despre inchederea unei firme combinat cu o succesiune Iuli_ana Iuli_ana Buna ziua, Daca din 2 asociati al unui SRL, unul a murit, iar urmasul lui nu accepta mostenirea,renunta la el printr-o declaratie scrisa la notar, poate ... (vezi toată discuția)