avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Despre inchederea unei firme combinat cu o succesiune
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Despre inchederea unei firme combinat cu o succesiune

Buna ziua,
Daca din 2 asociati al unui SRL, unul a murit, iar urmasul lui nu accepta mostenirea,renunta la el printr-o declaratie scrisa la notar, poate asociatul firmei sa inchida firma?
Exista o limita de timp pana la care urmasii pot cere succesiunea pentru firma?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Iuli_ana , utilizator 08:56, 25 Mai 2012
Verificati in actul constitutiv daca aveti vreo prevedere cu privire la decesul unuia dintre asociati. Eu personal am intalnit siuatii in care se preciza ca in caz de deces societatea va functiona in continuare cu un singur asociat.
Daca mostenitorii nu doresc preluarea partilor sociale, implicit dobandirea calitatii de mostenitor, iar celalalt asociat nu doreste continuarea functionarii societatii cu asociat unic in persoana sa, poate cere dizolvarea - lichidarea si radierea societatii. Va trebui sa prezinte certificatul de deces al asociatului si o copie dupa actul de renuntare la preluarea prin mostenire a partilor sociale de catre mostenitori.
Ultima modificare: Joi, 24 Mai 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Poate sa ceara dizolvarea societatii in baza art. 229 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, republicata. Teoretic, orice modificare intervenita referitor la actul constitutiv in cursul functionarii unei societati comerciale, conform art. 21 lit. h si 22 alin. 1 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, termenul de inregistrare este de 15 zile de la data actului sau faptului supus inregistrarii.
Intr-adevar in actul constitutiv al firmei exista un articol cu privire la decesul unuia dintre asociati, care spune (pe scurt) ca in caz de deces al unui asociat firma nu se va dizolva, ci ramane o firma cu asociat unic,concomitent anulandu-se contractul de societate.
Insa am intrebat si in acest forum si cica asociatul respectiv a fost la avocati,care au spus ca totusi trebuie facut succesiunea pentru a putea inchide, dizolva firma.Intre timp problema a ramas nerezolvata din cauze financiari,dar bine ar fi sa scapam de acel asociat.
Eu cred (si sper ca cred bine) ca cel mai simplu si mai nepericulos pentru mine(pentru ca doar el stie ce a afacut cu firma respectiva) este sa renunt la mostenire si daca acel asociat intr-adevar poate inchide firma si asa ,atunci s-o faca; fara a ma implica in asta.
Multumesc mult pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deces asociat unic - dizolvare societate comerciala CLASOR CONSULT CLASOR CONSULT Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea speta: Societate comerciala cu raspundere limitata - in urma decesului asociatului unic, ... (vezi toată discuția)
Mostenitor asociat unic srl alin-m alin-m Am urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat in luna decembrie 2009 fiind asociat unic la un SRL. Eu si fratele meu suntem mostenitori conform Certificatului ... (vezi toată discuția)
Inchiriere bunuri societate simion otilia simion otilia Am o societate SRL -sunt asociat 50% cu sotul care a decedat -nu sunt urmasi -sotul are parinti- nu are frati -societatea are mijloace fixe ... (vezi toată discuția)