In situatia expusa de dumneavoastra, daca a existat o conduita abuziva, in sensul nerespectarii hotararii judecatoresti, cu privire la obligatia legala de intretinere, pe timpul a cel putin doua luni , fostul sot al dumneavoastra a savarsit infractiunea de abandon de familie, incriminata de art. 305 din Codul penal.
Prin urmare, in cazul in care doriti restabilirea situatiei produse in urma savarsirii acestei infractiuni, va puteti adresa organelor judiciare , pentru a fi pusa in miscarea actiunea penala, cu o plangere penala prealabila, actul sesizarii acestora.
Va puteti constitui parte civila , pentru recuperarea prejudiciului cauzat, precizand defalcat sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale, oricand , in etapa urmaririi penale , pana la citirea rechizitoriului , in fata instantei de judecata.
Acest act, indispensabil pentru a fi tras la raspundere faptuitor si pentru a fi pusa in miscare actiunea penala trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu datele de identificare ale faptuitorului, datele persoanei vatamata,precum si imprejurarea in care activitatea infractionala a fost derulata.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala fiind incidenta pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, indiferent de etapa procesuala, deci si in fata instantei de control judiciar , cea a recursului.
Odata manifestata vointa in acest sens, cauza care inlatura raspunderea penala fiind personala, nu se mai poate reveni asupra ei.
Sanctiunile pentru savarsirea acestei infractiuni au fost prevazute in mod alternativ de legiutor, fiind raportate de urmarea imediata produsa : inchisoarea si amenda penala .
Chiar daca nu sunt intrunite cerintele prevazute de art.81 din Codul penal, instanta poate dispune suspendarea conditionata conditionata a executarii pedepsei, conditionata de indeplinirea obligatiei de intretinere eludate .(este un caz special de suspendare conditionata a executarii pedepsei).
Vizand raspunderea civila delictuala, o asemenea actiunea, pentru pretentiile banesti poate fi initiata si in fata instantei civile.
Actiunea pentru majorarea pensiei poate fi introdusa daca veniturile debitorului se maresc.
Succes.
Pana in luna martie am primit pensia de intretinere de la firma la care lucra tatal copiilor.De la 1 aprilie nu mai lucreaza la acea firma,s-a mutat in Bucuresti si din ce stiu eu lucreaza acolo,dar nu stiu exact nici unde sta nici unde munceste.In 8 martie cand s-a pronuntat sentinta de divort,domnul s-a obligat sa plateasca in continuare pensia de intretinere asa cum a fost stabilit intr-o hotarare judecatoreasca anterioara.Acum imi spune ca nu mai munceste,ca il intretine cineva si nu are de unde sa le mai trimita bani.Ca o sa le trimita cat poate si cand poate,ca nu am ce-i face si ce-i lua ptr ca nu are nimic pe numele lui,doar datorii!Am un salariu nu foarte mare,doi copii,cel mare termina liceul,cel mic are ceva probleme de sanatate si chiar am nevoie de acei bani.Daca nu cunoste notiunea de datorie morala,cred ca ar trebui sa stie ca are una LEGALA, si sa o respecte.De aceea va intreb pe dumneavoastra ce pot sa fac,cui sa ma adresez ptr a se si rezolva ceva.Nu vreau doar sa ma plimb pe la diverse usi fara nici un rezultat.