avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Control Corporal si al bagajelor - Politie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Control Corporal si al bagajelor - Politie

Definitie: Controlul bagajelor este o măsură poliţienească cu caracter preventiv ce constă în verificarea amănunţită a interiorului şi a conţinutului bagajelor unei persoane. (pentru a nu exista confuzii, ma refer la control nu la perchezitie!)

Organele au dreptul sa efectueze, cu respectarea dispozitiilor legale, controale ale persoanelor si bagajelor, precum si ale vehiculelor aflate in circulatie, atunci cand exista indicii temeinice cu privire la savarsirea unor infractiuni sau posibile actiuni teroriste (Art. 31, lit. f din Legea 218/2002)

Masurile si tacticile politienesti impun prezenta unui martor la un control al politie si intocmirea unui proces verbal de control in acest sens, legislatia deasemenea stipuleaza ca efectuarea neconforma a unui control poate fi incadrata la art. 246 Cod Penal.

Am doua intrebari si va multumesc daca veti decide sa imi raspundeti:

1. Organul de control este obligat sa demonstreze prin acte ca au existat indicii temeinice (raport de serviciu, act de sesisare, etc) sau poate doar invoca oral ca a fost informat personal si a actionat ca atare? (Literalmente daca este necesar existenta unui act oficial care sa prezinte indicii temeinice pentru control)

2. Este imperativ necesar intocmirea procesului verbal de control in conformitate cu prevederile normelor in vigoare, sau acest pas poate fi trecut cu vederea chiar daca se descopera sau nu existenta unei fapte dupa control?

Va multumesc anticipat tuturor celor care veti raspunde la prezenta solicitare, intelegand faptul ca aceasta decizie va apartine.

Cu deosebita stima!
Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2012
OchiReci, utilizator
Cel mai recent răspuns: catalin2832 , utilizator 21:49, 14 Mai 2012
Organul de control nu este obligat sa demontreze indiciile, iar dupa control se intocmeste un pv cu rezultatul sau.
catalin2832 a scris:

Organul de control nu este obligat sa demontreze indiciile, iar dupa control se intocmeste un pv cu rezultatul sau.

Ok deci la 1 e la latitudinea organului de control, in cazul meu particular insa motivatia ulterioara nu este aceasi cu cea indicata in raportul sau de activitate, de asta am si intrebat daca el e obligat sa demonstreze existenta indicilor.

Iar la 2 ok, e obligat dar ce se intampla daca respectivul proces verbal lipseste, cum e in cazul meu, ... avem un abuz ?
ar fi bine sa explicati concret cazul ca sa putem discuta pe el ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perchezitie corporala Pilu Pilu Buna ziua. As avea rugamintea daca poata cineva sa-mi raspunda la o intrebare: Daca organele de politie poate sa controleze in geanta unei persoane pe care o ... (vezi toată discuția)
Dreptul la perchezitie corporala dxm_dxm dxm_dxm Buna ziua, As dorii sa stiu si eu daca un politist are dreptul de a efectua o perchezitie corporala fara mandat. De exemplu daca fumezi un joint de marijuana, ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a legitima ContSters292683 ContSters292683 Buna ziua, 1. In ce conditii un politist/jandarm are dreptul de a legitima o persoana pe strada? 2. Exista \\"control de rutina\\" ? 3. In ce conditii un ... (vezi toată discuția)