avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA masuri de simplificare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

masuri de simplificare

In anul 2008 firma ns a efectuat achizitii intracomunitare de la un fz de marfa din Austria.Pana in luna august 2008 facturile de marfa primite aveau cod de tva din Austria si am aplicat taxarea inversa deci.
In octombrie 2008 anumite produse au fost returnate fz extern,dar ele au fost livrate la dispozitia acestuia pe teritoriul Romaniei(nu exista deci docum de tp in afara tarii).Am primit pt aceste retururi o nota de credit emisa pe codul de tva din Austria si o confirmare ca Austria a aplicat masurile de simplificare in relatia initiala cu noi pana la data la care si-a creat reprezentanta fiscala in Romania (din august are cod de tva romanesc).....dar ca retururile fiind aferente unor achizitii pt care initial s-au aplicat masurile de simplificare,sunt emise sub acelasi regim de taxare inversa ca si cel initial.
Am aplicat deci taxare inversa,tva in rosu.E corect?Multumesc
Buna ziua,
Anul trecut am intalnit urmatoarea situatie:
S-a vandut deseu de fier catre o societate germana (neinregistrata ca si platitor de tva in RO). Factura a fost emisa cu tva pe cod de tva Germania, deoarece bunurile nu au parasit Romania. Dupa cateva luni societatea s-a inregistrat ca si platitor de tva in Rom, motiv pentru care au fost aplicate masurile de simplificare prevazute la art. 160 Cod fiscal.
Pentru facturile emise cu tva, societatea Germana, ne solicita stornarea lor si emiterea lor cu aplicarea masurilor de simplificare.
Mie nu mi se pare corect , motiv pentru care le-am comunicat ca in baza art 147^2 "rambursarea TVA catre nerezidenti" sa solicite rambursarea tva-ului.
Al (4) al atr. 145 - "sfera de aplicare a dr de deducere " nu se poate aplica deoarece facturile sunt emise pe un cod de tva de Germania.
Este corecta din pdv legal operatiunea de stornare a facturilor emise initial si reemiterea lor aplicand masurile de simplificare?
Multumesc anticipat!
mmsava a scris:

Buna ziua,
Anul trecut am intalnit urmatoarea situatie:
S-a vandut deseu de fier catre o societate germana (neinregistrata ca si platitor de tva in RO). Factura a fost emisa cu tva pe cod de tva Germania, deoarece bunurile nu au parasit Romania. Dupa cateva luni societatea s-a inregistrat ca si platitor de tva in Rom, motiv pentru care au fost aplicate masurile de simplificare prevazute la art. 160 Cod fiscal.
Pentru facturile emise cu tva, societatea Germana, ne solicita stornarea lor si emiterea lor cu aplicarea masurilor de simplificare.
Mie nu mi se pare corect , motiv pentru care le-am comunicat ca in baza art 147^2 "rambursarea TVA catre nerezidenti" sa solicite rambursarea tva-ului.
Al (4) al atr. 145 - "sfera de aplicare a dr de deducere " nu se poate aplica deoarece facturile sunt emise pe un cod de tva de Germania.
Este corecta din pdv legal operatiunea de stornare a facturilor emise initial si reemiterea lor aplicand masurile de simplificare?
Multumesc anticipat!

Art.160 - conditioneaza, ca masurile de simplificare atunci cand societatile sunt inregistrate din punct de vedre TVA - cod valabil de TVA.
Poate solicita rambursarea TVA-uli potrivit ORDIN NR. 523
pentru aprobarea Procedurii de solu􀄠ionare a cererilor de rambursare a taxei pe valoarea ad􀄃ugat􀄃
􀁆􀄃tre persoane impozabile neînregistrate în scopuri de TVA în România, stabilite în alt stat membru al
Uniunii Europene

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Operatiuni facturare dupa cod tva anulat si dupa reinregistrare in scopuri de tva AngeliGeli AngeliGeli Buna dimineata tuturor! Ma confrunt cu urmatoarea situatie: in data de 28 Februarie, codul de TVA a fost anulat din oficiu (neprelungire sediu!). Am fost ... (vezi toată discuția)
Tva la facturi neincasate de la firme aflate in insolventa Anca T. Anca T. Exista posibilitatea recuperarii (sub o forma sau alta) TVA achitat deja pentru facturile emise dar neincasate de la firme aflate in insolventa sau ... (vezi toată discuția)
Cu sau fara tva in in stare de insolventa ContSters109653 ContSters109653 Am primit facturi cu TVA , desi sant in insolventa . Ce sa afc ? Cod Fiscal ART. 160 Măsuri de simplificare (1) Furnizorii şi beneficiarii ... (vezi toată discuția)