avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art 61 lit a)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art 61 lit a)

Buna ziua,
M-am angajat intr-o unitate scolara pe perioada determinata,am stat aproape o luna si in acest timp am gasit ceva de munca mult mai bine platita ,si am decis sa imi bag demisia dar nu am stat acele 15 zile ,in ziua asta am aflat de acel loc de munca noua si a doua zi am fost sa imi bag demisia,iar doamnele de acolo au zis ca imi desfac contractul cu lit i adica art a...si au mai zis ca daca fac aceasta procedura nu o sa ma mai angajez cu carte de munca niciodata....este posibil? eu o sa am de suferit din punct de vedere ``muncitoresc``...se poate sa ma dea in judecata sau sa restitui bani inapoi care i`am primit?
Astept un raspuns va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 19:17, 15 Mai 2012
Nu are nicio relevanta modul de incetare a c.i.m. pentru o viitoare angajare ... cred ca conteaza abilitatile si competenta dvs in indeplinirea atributiilor la noul loc de munca si nicidecum desfacerea c.i.m. disciplinar la vechiul loc de munca..
Dupa depunerea demisiei aveati obligatia de a lucra si pe perioada de preaviz mentionata in contractul de munca pe care l-ati semnat.

ART. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţã a salariatului care, printr-o notificare scrisã, comunicã angajatorului încetarea contractului individual de muncã, dupã împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sã înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dã dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probã.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de pãrţi în contractul individual de muncã sau, dupã caz, cel prevãzut în contractele colective de muncã aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrãtoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrãtoare pentru salariaţii care ocupã funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncã continuã sã îşi producã toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncã este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzãtor.
(7) Contractul individual de muncã înceteazã la data expirãrii termenului de preaviz sau la data renunţãrii totale ori parţiale de cãtre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fãrã preaviz dacã angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncã.

Intrucat nu v-ati prezentat la locul de munca, angajatorul v-a considerat intreaga perioada cu absente nemotivate, ceea ce ii da dreptul sa va concedieze pentru abatere disciplinara cu art. 61 lit.a).

ART. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în urmãtoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a sãvârşit o abatere gravã sau abateri repetate de la regulile de disciplinã a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncã, contractul colectiv de muncã aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinarã;

Pentru a dispune concedierea, angajatorul trebuie sa efectueze cercetarea disciplinara si sa va convoace in scris pentru cercetare. Cred ca nu mai conteaza daca va prezentati sau nu, ei vor emite decizia de concediere. Daca vi s-au platit sume necuvenite, atunci ar trebui sa le returnati, altfel veti putea fi actionat in instanta.

Concedierea pentru abatere disciplinara va fi inscrisa in Revisal (registrul electronic al salariatilor) si va aparea in orice adeverinta emisa de ITM privind situatia contractelor dvs. de munca.
Ar fi posibil ca un alt angajator care ar vedea acest lucru sa se razgandeasca sa va mai angajeze, dar asta nu inseamna ca nu va veti mai angaja niciodata.

nu o sa ma mai angajez cu carte de munca

Cartile de munca s-au desfiintat, va angajati cu contract de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere Ruslana1 Ruslana1 Buna ziua, As dori sa aflu daca un angajat poate fii concediat fara respectarea perioadei de preaviz din partea angajatorului sau angajatorul este obligat sa ... (vezi toată discuția)
Demisia formulata corect Razvan1692 Razvan1692 Buna ziua, Mi-am depus demisia la vechiul loc de munca.dar formula pe care am folosit-o este \"doresc incetarea contractului de munca incepand cu data de ... (vezi toată discuția)