Buna ziua,
Mi-am depus demisia la vechiul loc de munca.dar formula pe care am folosit-o este "doresc incetarea contractului de munca incepand cu data de 10-05." Iar in acea zi am si plecat de la acea firma , fara preaviz. Cei de la resurse umane mi-au spun ca din cauza acelei formulari practic nu este o demisie unilaterala , ci o cerere de demisie cu acordul ambelor parti, iar ei nu au fost deacord cu asta si mi-au desfacut contractulul de munca cu art 61 lt A, prin neprezentare la locu de munca.
Au procedat corect? Ar fi trebuit sa reformulez altfel?
cyan
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pentru a fi concediat in baza art. 61 lit a) trebuia ca angajatorul sa convoace comisia de cercetare disciplinara, sa va convoace iar daca nu v-ati fi prezentat putea emite decizia de concediere. Concedierea fara convocarea comisiei disciplinare este nula absolutt.
Puteti contesta decizia de concediere la tribunal in termen de 30 de zile de la emitere.
Art. 63-Codul muncii
(1) Concedierea pentru săvârşirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii poate fi dispusă numai după îndeplinirea de către angajator a cercetării disciplinare prealabile şi în termenele stabilite de prezentul cod.
Art. 248
(1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
c) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%; e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Art. 251 (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nicio măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 248 alin. (1) lit. a) , nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un avocat sau de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
Art. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 251 alin. (3) , nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
(3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.
1. Demisia cu acordul partilor nu exista in Codul Muncii. Demisia poate fi cu sau fara preaviz.
Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
2. Asadar, fie trebuia solicitata incetarea raportului de munca prin demisie- art.81 C.mun., fie cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.
3. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.) sau cand angajatorul renunta total la termenul de preaviz (art.81 alin.7 C.mun.).
Daca v-ati dat demisia si este cu preaviz, atunci incetarea c.i.m. va avea loc la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
4. Daca este vorba despre o demisie cu preaviz, atunci absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
5. In speta, nu aveti decat sa contestati decizia in instanta .
Pe langa acest contract, am mai semnat unul de adaptare profesionala in care se specifica faptul ca, " in cazul in care angajatul paraseste societatea din motive imputabile lui intr-o perioada de 3 ani de la data incheierii prezentului contract, se obliga sa restituie costurile aferente stagiului de adaptare profesionala, in suma de 13.000 lei pentru primele 12 luni de la data semnarii contractului, la care se adauga costurile cu stagii de pregatire profesionala, cursuri sau alte forme de formare profesionala, suportate de societate in perioada prezentului contract, proportionala cu perioada ramasa nelucrata".
La acest loc de munca , am lucrat pe perioada de 7 luni , dar 3 luni am primit salariul mai mic decat cel prezentat in contract, iar restul de 4 luni nu am primit decat minim pe economie, asa cum am semnat contractul. Pe langa acest salariu nu am primit nici un ban in plus.
Aceasta modalitate de demisie si desfacerea contractului de munca, cu art 61 lt A, afecteaza la viitorul proces pe care o sa il am cu aceasta firma?
Societate este indreptatita sa imi ceara aceasta suma?
Art. 198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca. (4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
In speta, veti fi obligat la plata chiar daca incetarea c.i.m. are loc din motive disciplinare.
Demisie
ion73_09
Buna seara
Ma poate ajuta cineva cu niste clarificari?
Concret,baiatul meu este angajat cu contract de munca la o societate. In perioada ... (vezi toată discuția)