avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna seara

Ma poate ajuta cineva cu niste clarificari?
Concret,baiatul meu este angajat cu contract de munca la o societate. In perioada 01.10.2016-25.12.2016 a lucrat zilnic fara liber cate 8 ore deoarece angajatorul nu avea personal iar dupa ce a angajat personal si-a schimbat comportamentul fata de el. Precizez ca in decursul unui an nu i sa acordat decat 2 zile de concediu deoarece de fiecare data cand solicita era refuzat pe motiv ca nu are personal.Nemaisuportand acest tratament,sambata si-a luat liber si sa dus la magazinul unde isi desfasura activitatea si si-a dat demisia fara preaviz. Ieri,adica luni,a fost chemat la firma si i sa adus la cunostinta ca va fi cercetat disciplinar! Ma poate lamuri cineva cu privire la acest aspect?
Va multumesc frumos
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2017
ion73_09, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:02, 24 Ianuarie 2017
1. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

3. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

4. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

5. Cercetarea disciplinara are loc numai in situatia in care un salariat a savarsit o fapta care constituie abatere disciplinara.
In urma finalizarii acesteia, angajatorul poate aplica una din urmatoarele sanctiuni disciplinare:
a) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
b) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
c) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
d) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Pasii unei cercetari disciplinare:
1. Primul pas este intocmirea unui referat de catre seful ierarhic cu privire la abaterea savarsita
2. Al doilea pas, constituirea comisiei de cercetare disciplinara.
3. Al treilea pas, convocarea salariatului in scris, in vederea desfasurarii procedurii cercetarii prealabile.
4. Al patrulea pas: desfasurarea propriu-zisa a cercetarii disciplinare prealabile.
5. Ultima etapa consta in emiterea deciziei de sanctionare discplinara si comunicarea deciziei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, ce se intampla in cazul demisiei la zi fara plecare ... 14Ionut 14Ionut Buna ziua, ce se intampla in cazul demisiei la zi fara plecare cu preaviz? Este obligatoriu preavizul ? Multumesc. (vezi toată discuția)
Demisia formulata corect Razvan1692 Razvan1692 Buna ziua, Mi-am depus demisia la vechiul loc de munca.dar formula pe care am folosit-o este \"doresc incetarea contractului de munca incepand cu data de ... (vezi toată discuția)
Suspendare contract munca pe durata cercetarii disciplinare ionbar ionbar Buna ziua, Avem un caz mai deosebit si am nevoie de ajutorul dvs pentru a-l gestiona corect. Doi salariati s-au batut in timpul programului de munca in ... (vezi toată discuția)