Este admisibilă cererea de recuzare a expertului consilier pe motiv că şi-a spus părerea cu privire la obiectul cauzei, într-un alt dosar în care a avut calitatea de expert numit de către instanţă?
Dosarul in care expertul in cauza a fost desemnat de catre instanta a fost solutionat? Daca nu, cereti recuzarea expertului in acel dosar existand suspiciuni de lipsa de obiectivitate avand in vedere ca a fost desemnat de catre parte intr-un alt dosar cu acelas obiect.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Intocmiti o nota scrisa catre instanta de judecata, pe care o inregistrati la arhiva tribunalului, in care mentionati suspiciunea dvs. in privinta expertului consilier.
Cum efectuarea expertizei in dosarul dvs. a fost incredintata de catre instanta altui expert tehnic, este posibil ca instanta sa nu dea curs cererii dvs., deoarece expertul consilier (cum il numiti dvs., dar de fapt daca a fost acceptat de catre instanta se numeste expert observator) poate viza sau nu oficial, raportul de expertiza tehnica intocmit de catre expertul titular nominalizat de catre instanta, iar in cazul in care expertul observator nu vizeaza raportul isi formuleaza in scris un punct de vedere documentat, care se depune la instanta o data cu raportul de expertiza tehnica judiciara.
Instanta analizeaza raportul de expertiza tehnica judiciara si punctul de vedere formulat in scris de catre expertul observator si tinand cont de toate documentele existente la dosarul cauzei, hotaraste.
Numindu-l expert consilier (mentiunea dvs.), banuiesc ca acesta a fost angajat de catre cealalta parte in proces sa-i dea acesteia sfaturi verbale, lucru care nu poate fi interzis de catre instanta. Oficial, sfaturile expertului "consilier" nu sunt comunicate instantei si nu sunt avute in vedere de catre instanta, cand da hotararea.
Daca este admis de catre instanta, expertul observator isi formuleaza un punct de vedere in scris.