Codul Muncii -
Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
Art. 66. - Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului poate fi individuală sau colectivă
Art. 67. - Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Multumesc pentru raspuns.
A svrea sa stiu care sunt obligatiile angajatorului mai exact, daca plateste vro contributie sau taxe catre stat. Ar fi mai avantajos pentru angajator da restructureze sau ca incheie contracte cu acordul partilor? Si care sunt motivele
Multumesc,
Obligatiile angajatorului in caz de restructurare sunt:
- plata drepturilor salariale si a contributiilor aferente pana la data incetarii raportului de munca
- emiterea si comunicarea deciziei de concediere
- emiterea adeverintei de vechime pentru perioada lucrata
- emiterea adeverintei de somaj
- compensarea in bani a CO neefectuat , in situatia in care exista un astfel de caz.
- plata de salarii compensatorii numai daca acestea sunt prevazute in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.
am, inteles, acestea sunt obligatiile angajatorului fata de angajat, dar ma intereseaza sa stiu
ce af fi mai avantajos pentru angajator sa restructureze sau ca incheie contracte cu acordul partilor? Si care sunt motivele.
Multumesc mult
Sa inceteze c.i.m. cu acordul partilor .. in acest sens, se elimina de mai sus punctele referitoare la plata salariilor compensatorii si la emiterea adeverintei pentru somaj.
Concedierea
gheorghe28
Buna ziua. Cum se procedeaza in cazul concedierii? Ce trebuie sa faca angajatul? Dar angajatorul? Mentionez ca sunt singura angajata a firmei.
Va ... (vezi toată discuția)