avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea

Buna ziua. Cum se procedeaza in cazul concedierii? Ce trebuie sa faca angajatul? Dar angajatorul? Mentionez ca sunt singura angajata a firmei.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:15, 26 Ianuarie 2015
Pasii privind concedierea individuala:
- hotarare AGA privind desfiintarea postului
- comunicare si emiterea instiintarii de preaviz salariatului in cauza
- la terminarea preavizului , emiterea si comunicarea deciziei de concediere
- emitere si eliberare adeverinta de vechime si adeverinta de somaj.

Dupa primirea deciziei de concediere, a adeverintei de vechime si adeverintei de somaj, salariatul va depune dosarul la AJOFM.

art.38 din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:

a)incetarii raporturilor de munca;
....
(2)Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
(3)Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4)Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.

Buna seara, in cazul unei concedieri individuale angajatorul este obligat la trimiterea in somaj a angajatului? Este cumva obligat si la plata a trei salarii compensatorii? In ce conditii se intimpla aceste lucruri?Multumesc.
Incetarea c.i.m. pentru motive neimputabile salariatului, da acestuia posibilitatea fostului salariat sa beneficieze de somaj.

Art. 67 C.mun. dispune ca, salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Aveti dreptul la salarii compensatorii numai daca asa ceva este prevazut in c.i.m., in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.

In lispa unor astfel de prevederi , angajatorul nu are obligatia de a acorda salarii compensatorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa cic SALLAY CATALINA SALLAY CATALINA Buna ziua. Am o salariata care a revenir din CIC pana la doi an pe 01.05.2016. Am reactualizat CIM, dar mi-am redus activitatea la firma si nu mai am nevoie de ... (vezi toată discuția)
Concediere angajat Nicolaescu Simona Nicolaescu Simona In ce conditii poate fi concediat un salariat care a fost angajat pe fonduri europene? Firma a contractat fonduri europene si a fost obligata sa angajeze un ... (vezi toată discuția)
Procedura trimitere in somaj salariati adamelena adamelena buna seara activitatea firmei la care lucrez s-a diminuat administratorul nu doreste sa initieze concedire colectiva si doreste sa trimita in somaj 4 ... (vezi toată discuția)