avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce poate sa imi faca mama si tata?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce poate sa imi faca mama si tata?

am 15 ani si am plecat la iubitul meu cu acordul parintilor,dupa 4 luni parintii au hotarat sa il cheme pe el (iubit) la politie cu pretextul ca ma tine sechestrata.
mentionez ca a mai fost o data chemat si a dat o declaratie ca va avea grija de mine si nu imi va lipsi nimica atata timp cat stau la el. ce poate sa imi faca acuma parintii,au voie sa ma ia cu forta de la el ? politia ce ii va putea face lui?
Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2012
popaandra, utilizator
In mod normal dvs. sunteti sub tutela si ar fi trebuit sa va flati sub autoritatea parinteasca la aceasta varsta. Exista niste institutii ale statului care au dreptul si chiar obligatia de a veghea la modul cum isi indeplinesc parintii obligatiile . De aceea ma intreb cum de prietenul dvs. a putut da o declaratie in fata organelor de politie , prin care sa se oblige sa aiba grija de dvs. Un minor poate fi dat in grija altcuiva decat parintilor lui, cu acordul autoritatii tutelare.
Acum , ceea ce v-am spus , este pentru ca suntem pe un forum unde oferim sfaturi juridice in primul rand .
Poate ca prietenul dvs. nu va fi raspunzator, daca nu va tine sechestrata , insa parintii dvs. , cel putin teortetic, ar putea fi luati la intrebari de autoritati , daca vi se intampla ceva rau.
Dvs. intrebati ce v-ar putea face parintii. Eu cred ca nimic, de unii singuri, fiindca, daca v-ar batea ar putea iarasi sa fie luati la intrebari si chiar sanctionati. Daca v-ar tine cu forta in casa, s-ar putea sa fie luati la intrebari ca v-au sechestrat ei.
Cred ca cel mai bine ar fi sa nu le creati probleme nici parintilor si nici dvs. La aceasta varsta nu va dati seama de consecintele plecarii de langa parinti , atat de prematur. Mai reflectati va rog.
Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Trebuie sa stai acasa la parinti.

Iata legea:

Drepturile şi îndatoririle părinteşti

Art. 495

Înapoierea copilului de la alte persoane

(1) Părinţii pot cere oricând instanţei de tutelă înapoierea copilului de la orice persoană care îl ţine fără drept.

.
am citit inalta parte la alt utilizator ca, copilul are voie sa isi aleaga locuinta de la varsta de 14 ani...acest raspuns a fost dat de un avocat. chear nu este nici o modalitate sa raman la prietenul meu? parintii mei vor sa ma trimita fortata in Italia la fratele meu,si eu nu vreau acest lucru!
isi poate alege singur locuinta LA UNUL DINTRE CEI DOI PARINTI, ai uitat sa citesti un aspect minor. asculta sfaturile de mai sus si nu mai cauta chichite juridice
la asta ma refeream "1. Nu vă puteți lua fiica cu forța acasă. E „un pic de” infracțiune.
2. Pe undeva prin legislatie este un text care zice ca minorul e liber sa isi aleaga domiciliul de la 14. Nu-l mai stiu ca nu am lucrat cu el (sunt penalist nu civilist).
3. Chestie de bun simt: copii nu sunt bunuri, proprietatea parintilor. Nu va convine ca a plecat, nu imi mai dati bani. Ca nu va convine cu cine s-ar putea casatori fiindca nu e de varsta ei, asta deja e incalcarea libertatii pe care fiica dvs. deja o are castigata prin nastere"

Alte discuții în legătură

Fiica mea a plecat de acasa cum o pot recupera? anamariaalexandra anamariaalexandra Buna ziua,va solicit ajutorul deoarece fica mea in varsta de 17 ani a decis sa plece de acasa si sa se multe la prietenul ei cu care este impreuna de 1 an,cum ... (vezi toată discuția)
Vreau sa plec de acasa! ContSters295418 ContSters295418 Buna!Am 17 ani si vreau sa plec de acasa.Nu ma mai inteleg deloc cu parintii si vreau sa plec la iubitul meu care este major.Nu as vrea sa pateasca nimic el ... (vezi toată discuția)
Stabilirea domiciliului copiilor la tata, fara divort? balanjulia balanjulia Esta posibil sa nu divortam, dar sotul meu sa ceara stailirea domiciliului copiilor la tata? Asta ce inseamna pt. mine? CE drepturi voi avea dupa un asemenea ... (vezi toată discuția)