avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1077 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Interpretarea expresiei "fapta in legatura cu munca" ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Interpretarea expresiei "fapta in legatura cu munca" raportata la cercetarea disciplinara

Buna ziua.
As dori sa aflu diferite opinii cu privire la interpretarea expresiei consacrata in art. 263 alin. 2 Codul Muncii si anume "abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca". Interpretarea se face in sens larg sau in sens restrans? Astfel, daca un angajat aduce un prejudiciu firmei datorita faptului ca si-a decontat anumite cheltuieli in legatura cu concediul peste limita prevazuta de regulamentul intern si CIM, aceasta fapta poate fi calificata ca fiind o fapta in legatura cu munca? As aprecia daca mi-ati putea arata si care este opinia instantelor in materie. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 19:53, 18 Decembrie 2008
Răspunderea disciplinară are o natură contractuală, întemeindu-se pe existenţa unui contract individual de muncă. Tipul contractului de muncă nu conferă particularităţi răspunderii disciplinare. Răspunderea disciplinară are o natură contractuală, întemeindu-se pe relaţia de muncă.
Fapta ilicită, ca element esenţial al răspunderii disciplinare, poate fi săvârşită nu numai la locul de muncă şi înăuntrul programului de muncă, dar şi în afara acestora. Fapta ilicită care constituie abaterea disciplinară, poate fi comisivă, încălcând o obligaţie de a nu face, sau omisivă, încălcând o obligaţie de a face. Fapta reprezentând abatere disciplinară, aptă să atragă răspunderea disciplinară a salariatului, poate fi săvârşită atât în cadrul orelor de program, cât şi după terminarea programului, atât în unitate sau in afara acesteia.




Imi place intrebarea!
Deci, spuneti dvs., daca un angajat si-a decontat cheltuieli in legatura cu concediul, nu poate fi tras la raspundere pentru ca nu este o fapta in legatura cu munca ci este o fapta in legatura cu concediul! ;)
1. Dreptul la concediu este, in primul rand, un drept constitutional, care deriva tocmai din faptul ca o persoana fizica are un raport de munca/serviciu cu o persoana juridica/institutie publica.
2. Alineatul (2) al art. 263 Codul muncii este mult mai cuprinzator iar scoaterea din context a propozitiei redata de dvs. nu schimba cu nimic situatia; nici macar nu poate fi vorba de stricto sensu.
Parerea mea!
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Decembrie 2008
Gabriela Pintea, Consilier juridic
@ elis,
Din definitia ta lipseste elementul esential
= fapta prin care se incalca normele legislatiei muncii, regulamnetul intern, contractul colectiv de munca, ordinele si dispozitiile conducatorilor ierarhici...,

element fara de care se poate intelege ca savarseste tot vreo abatere discipinara si ... cel ce si-a batut nevasta... dupa terminarea programului si in afara unitatii... ori, vorba cantecului: si "cucoana cea roscata ce primeste si postasul totdeauna dezbracata". E treaba ei ...daca nu incalca vreo norma din legislatia muncii.

In speta data, tocmai pentru faptul ca s-au incalcat prevederi din regulamentul intern putem discuta despre o abatere disciplinara.
Chiar dacă dispoziţiile art. 263 din Codul muncii nu fac referire la normele de comportament atunci când definesc abaterea disciplinară, nimic nu se opune ca prin regulamentul intern să se faca referire si la aceste norme.
Poate atrage răspunderea disciplinară şi încălcarea normelor de comportare în colectiv.
"Fapta in legatura cu munca" este orice actiune sau inactiune a angajatului prin care incalca prevderile cuprinse in cim, contractul colectiv, regulamentul intern etc.
Nu inteleg la ce va referit prin "interpretare in sens larg sau in sens restrans" in acest caz. Daca s-au incalcat prevederile cim si regulamentelor interne atunci inseamna ca fapta se poate incadre in prevederile art. 263(2) al CM.

Alte discuții în legătură

Neindeplinire target laura-jurist laura-jurist buna ziua in cazul in care un angajat nu isis indeplineste targetul asumat, poate fi vorba despre o abatere disciplinara, in sensul indeplinirii defectuoase ... (vezi toată discuția)
Responsabilizare - conform functiei din c.i.m. si c.o.r.? ContSters76466 ContSters76466 Bun gasit, tuturor, Intrebarea mea este: cum poate fi tras la raspundere un salariat al unui SRL, conform functiei ocupate, care figureaza in Contractul ... (vezi toată discuția)
Concediere disciplinara BogdanBurtila BogdanBurtila Salut, Am probleme cu un subordonat ce nu isi respecta atributiile. Nu ai cu cine sa te intelegi si mai grav a inceput sa vorbeasca urat, sa trimita ... (vezi toată discuția)