avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... O persoana cu handicap usor poate beneficia de bilet ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

O persoana cu handicap usor poate beneficia de bilet gratuit de tratament?

Buna seara,

O persoana cu handicap usor poate beneficia de bilet gratuit de tratament?
Doamna de la casa de pensii spune ca nu, sa plateasca jumatate de pensie.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:38, 16 Mai 2012
In legislatie nu exista termenul de handicap usor, exista doar termenii de handicap grav, accentuat si mediu. Beneficiaza de scutire de la plata biletului de tratament persoanelor cu handicap accentuat sau grav
@Alex_Munteanu

LEGEA 448 / 2006

CAPITOLUL VI
Încadrarea în grad de handicap

Art. 86

(1) Gradele de handicap sunt: uşor, mediu, accentuat şi grav.

(2) Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.
Intradevar. Se pare ca m-am inselat. Oricum, cei cu handicap usor nu beneficiaza aproape de nici un beneficiu, de-aia nu am auzit de acest tip.
@elena_1234

CAPITOLUL II
Drepturile persoanelor cu handicap

SECŢIUNEA 1
Sănătate şi recuperare

Art. 11

(1) În vederea asigurării asistenţei de recuperare/reabilitare, persoanele cu handicap au dreptul la:

a) dispozitive medicale gratuite în ambulatoriu, conform listei şi în condiţiile prevăzute în Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate şi a normelor sale de aplicare;

c) un bilet gratuit de tratament balnear, în cursul unui an, pe baza programului individual de reabilitare şi integrare socială şi a recomandării medicului de familie sau a medicului specialist.

(2) În termen de maximum 30 de zile de la data depunerii documentaţiei de către persoana cu handicap sau reprezentantul legal al acesteia, casele de asigurări de sănătate au obligaţia să emită decizia ori aprobarea de plată pentru fiecare dispozitiv medical sau tip de dispozitiv medical acordat persoanelor cu handicap.

(3) Contravaloarea preţului de referinţă pentru produsele prevăzute la alin. (1) lit. a) se suportă integral din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, prin casa de asigurări de sănătate de care aparţine asiguratul.

(4) Numărul biletelor de tratament balnear gratuit care se acordă adulţilor cu handicap se stabileşte proporţional cu numărul potenţialilor beneficiari faţă de numărul total al biletelor de tratament balnear gratuit stabilite prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat.


CONCLUZIE:

1) Din moment ce handicapul USOR este tot un HANDICAP,nu vad de ce nu ar beneficia persoana cu handicap usor de un bilet pentru tratament gratuit.
2) Casa de pensii nu are legatura cu cea ce ati cerut dvs,trebuie sa mergeti la casa de asigurari de sanatate ( art 11,lit 3 )
3) Chiar daca persoana are handicap usor,medicul de familie sau medicul specialist recomanda daca poate beneficia de un tratament. ( art 11,lit 1,c)

Succes.
elena_1234 a scris:
O persoana cu handicap usor poate beneficia de bilet gratuit de tratament?
Doamna de la casa de pensii spune ca nu, sa plateasca jumatate de pensie.

Doamna de la casa de pensii spune bine ce spune. Nu are importanta gradul de handicap si nici macar faptul ca persoana este incadrata in grad de handicap. Importanta este categoria de pensie de care beneficiaza persoana care doreste un bilet de tratament din sistemul CNPP. Potrivit art. 122, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 263/2010, beneficiaza de tratament balnear gratuit numai pensionarii de invaliditate, nu si celelalte categorii de pensionari. Trebuia sa precizati care este categoria de pensie de care beneficiati.
Art. 122
(1) Acordarea prestatiilor privind tratamentul balnear se face prin atribuirea de bilete de tratament solicitantilor indreptatiti, in limita numarului de locuri asigurate in unitati de tratament din proprietatea CNPP, precum si a numarului de locuri contractate cu alte unitati de profil si a sumelor alocate pentru aceasta prestatie prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Asiguratii si pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de tratament balnear, in conditiile prezentei legi, dupa cum urmeaza:
a) gratuit - pensionarii de invaliditate, in cadrul programului de recuperare intocmit de medicul expert al asigurarilor sociale;
b) cu suportarea de catre beneficiar a unei contributii banesti - asiguratii sistemului public de pensii si pensionarii, altii decat cei prevazuti la lit. a).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare bilete de tratament persoane cu dizabilitati alexandrina46 alexandrina46 Buna ziua. Am ales astazi, sa ma adresez dvs.in speranta ca ma veti putea ajuta sa rezolv urmatoarea speta. Sunt pensionara cu ... (vezi toată discuția)
Asistent personal vasiletudurean vasiletudurean Buna ziua.Am depus la primaria c-lung mold. un certificat de handicap grav ptr.mama mea,am solicitat angajarea unui insotitor si mi s-a spus ca indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi au persoanele cu handicap gradul ii? mariana70 mariana70 Doresc sa aflu ce drepturi au persoanele cu handicap gradul II in afara de indemnizatia de 234 lei si cele 6 bilete gratuite de transport! Va multumesc! (vezi toată discuția)