avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asistent personal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asistent personal

Buna ziua.Am depus la primaria c-lung mold. un certificat de handicap grav ptr.mama mea,am solicitat angajarea unui insotitor si mi s-a spus ca indemnizatia ptr. insotitor o voi primi dar angajarea insotitorului, deocamdata nu se poate deoarece nu sunt bani.As vrea sa va intreb este legal? si cita indemnizatie are dreptul,fara angajare de insotitor?
Cel mai recent răspuns: vasiletudurean , utilizator 19:35, 3 August 2014
Cunosc un caz in Bucuresti are handicap gr.I primeste aproximativ 600lei ajutor si un supliment de ~200lei, scutire impozit pensie, casa teren.....sau apartapent.
Stiu ca se poate primi ori indemnizatie de insotitor si atunci alege bolnavul pe cine plateste, ori asistent personal iar acesta se angajeaza cu contract prin CASA de Asigurari sau Primarie, aici nu cunosc exact.
Multa sanatate.
Drepturile persoanelor cu handicap:
Drepturile persoanelor cu handicap sunt reglementate de Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata.

In vederea asigurarii asistentei de recuperare/reabilitare, persoanele cu handicap au dreptul la:

a) dispozitive medicale gratuite in ambulatoriu, conform listei si in conditiile prevazute in Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate si a normelor sale de aplicare;
b) servicii gratuite de cazare si masa si pentru insotitorul copilului cu handicap grav sau accentuat ori al adultului cu handicap grav sau accentuat in unitatile sanitare cu paturi, sanatorii si statiuni balneare, la recomandarea medicului de familie ori a medicului specialist, asigurate de la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, conform Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate;
c) un bilet gratuit de tratament balnear, in cursul unui an, pe baza programului individual de reabilitare si integrare sociala si a recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist.
In termen de maximum 30 de zile de la data depunerii documentatiei de catre persoana cu handicap sau reprezentantul legal al acesteia, casele de asigurari de sanatate au obligatia sa emita decizia ori aprobarea de plata pentru fiecare dispozitiv medical sau tip de dispozitiv medical acordat persoanelor cu handicap. Contravaloarea pretului de referinta pentru produsele mentionate se suporta integral din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, prin casa de asigurari de sanatate de care apartine asiguratul. Numarul biletelor de tratament balnear gratuit care se acorda adultilor cu handicap se stabileste proportional cu numarul potentialilor beneficiari fata de numarul total al biletelor de tratament balnear gratuit stabilite prin legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat.
Ultima modificare: Vineri, 1 August 2014
IONICA VADUVA, utilizator
Va multumesc din suflet ptr.tot si o zii cit mai buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O persoana cu handicap usor poate beneficia de bilet gratuit de tratament? elena_1234 elena_1234 Buna seara, O persoana cu handicap usor poate beneficia de bilet gratuit de tratament? Doamna de la casa de pensii spune ca nu, sa plateasca jumatate de ... (vezi toată discuția)
Acordare bilete de tratament persoane cu dizabilitati alexandrina46 alexandrina46 Buna ziua. Am ales astazi, sa ma adresez dvs.in speranta ca ma veti putea ajuta sa rezolv urmatoarea speta. Sunt pensionara cu ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi au persoanele cu handicap gradul ii? mariana70 mariana70 Doresc sa aflu ce drepturi au persoanele cu handicap gradul II in afara de indemnizatia de 234 lei si cele 6 bilete gratuite de transport! Va multumesc! (vezi toată discuția)