avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acord vecin pentru reparatie casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acord vecin pentru reparatie casa

Casa mea e lipita , pe laterala de o alta casa mult mai inalta decat a mea. Casa mea e doar parter+pod iar a vecinilor are pivnita, parter inalt, etaj + pod fiind o casa construita pe undeva pe la inceputul secolului XX. Si inspre fundul curtii casa lor se prelungeste aproximativ 25 m, iar eu am pe aceastra lungime casa, scara de la pod acoperita, lipita de casa lor, un spatiu de aproximativ doi metri si un garaj si o magazie cam de 2,5 m inaltime. Dau aceste detalii pentru ca vreau sa subliniez faptul ca e imposibil sa montezi schele la mine pentru a tencui casa lor de la mine din curte.
Vecini isi renoveaza casa (sint mai multi locatari in casa respectiva) - prima data in ultimii 40 de ani de cind stau acolo si vor sa tencuiasca/izoleze, nu stiu exact si latura casei lor dinspre mine. Deocamdata au venit la mine cu idei sugubete de genul ca imi descopera casa, monteaza schelele lor pe grinzile mele iar la sfirsit imi acopera casa la loc (e acoperita cu tigla) sau ca imi darama un gard ca sa intre cu nustiu ce utilaj la mine in curte si sa faca cu ala nu stiu ce. In cazul in care nu sint de acord cu "solutiile" lor ma ameninta cu ordonanta presedentiala prin care sa primeasca acceptul de a intra la mine in curte.
Acum intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Ei pot primi autorizatie de reparare(renovare/izolare, ce-o fi) a casei lor fara acordul meu avand in vedere situatia expusa?
2. Pot obtine ordonanta presedentiala in conditiile date (eu persoanal nu vad caracterul de urgenta al lucrarilor)? Cine stabileste caracterul de urgenta al lucrarilor pe care ei vor sa le execute?
3. In cazul in care ei vor sa izoleze casa pe exterior si cladirea fiind pe limita de proprietate ma pot opune pe mortiv ca intra practic in curtea mea punind ceva pe exteriorul cladirii?
4. In cazul in care ne intelegem totusi pot pretinde constituirea unui depozit pe numele meu constituit de catre ei, depozit pe care sa-l pot utiliza in cazul in care ei imi provoaca distrugeri la casa in timpul lucrarilor?
5. Ce metode am pentru a ma proteja de eventualele pagube care mi se pot produce (de catre constructor, nu de catre vecini, evident) in timpul executarii lucrarilor. Pentru ca, drept sa spun nu-mi surade ideea de a suporta pagube care pot fi consistente ca apoi tot eu sa trebuiasca sa dau in judecata vecinii sau constructorul pentru recuperarea eventualelor daune.
Ideea e ca nu am nimic impotriva ca vecinii sa-si renoveze casa (nu avem nimic de impartit si avem relatii de buna vecinatate de altfel) dar nu vreau sa am eu de suferit din cauza asta.
Multumesc anticipat pentru raspunsurile competente.

Alte discuții în legătură

Constructie noua limita hotar disputa vecini florydania florydania Buna ziua. Anul trecut (2018) am cumparat o casa cu un teren, in credit ipotecar. Cand noi am vazut prima data casa, vecinul de alaturi se apucase de ... (vezi toată discuția)
Izolatie termica casa si schimbarea acoperisului AntoniaNeagu AntoniaNeagu Buna ziua, sunt copropietara unei case( 2 nivele) amplasate intr-o zona istorica a orasului Brasov, as dori sa o izolez terimic exterior si sa-i schimb ... (vezi toată discuția)
Probleme cu vecinii naroty naroty buna ziua in primul rand imi cer scuze ca sunt insistent (avand in vedere ca am mai postyat acest subiect pe forum) insa nu sunt pe deplin lamurita prl e ... (vezi toată discuția)