avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire salariu de 100%
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire salariu de 100%

Buna ziua am si eu cateva intrebari, am un credit de nevoi personale la o banca in euro dar din sep 2010 nu am mai putut achita rata lunara si nimeni din familie nu sa mai putut angaja timp de 2ani cu toate ca au incercat zi de zi si nu am mai avut bani de rate acum am reusit sa ma angajez de 2 luni dar in a 2 luna mi sa blocat contul de salariu si mi a fost luat tot salariu o proprire de 100% si sunt singurul care lucreaza intr-o familie de 4 membri cu 2 copii in ingrijire stiu ca trebuie sa platesc rata si intentionez acum ca m am angajat dar din moment ce sunt singurul ce lucreaza ce pot face? Si am aflat ca codul munci spune ca:

ART. 169 – Retinerile din salariu
(fostul art. 164 anterior republicarii din 2011)

(1) Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.

(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

(3) In cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
a) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.

(4) Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.

Ce as putea face?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2012
D_Marius, utilizator
Incercati pe cale amiabila sa rezolvati aceasta problema cu angajatorul, explicandu-i ca prin ceea ce intreprinde in privinta popriprii integrale a drepturilor Dvs. salariale incalca dispozitiile articolului 409 din Codul de procedura civila.

Retinerile din salariu sunt supuse unor reguli stricte cuprinse atat de Codul muncii, cat si de Codul de procedura civila.

Art. 409

(1)Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a)până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlul de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b)până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2)Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

(3)Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă a acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

(4)Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

(5)Urmărirea drepturilor menţionate la alin. (4) se va putea face în limita a 1/2 din cuantumul acestora.

(6)Sumele reţinute potrivit alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 562 şi următoarele.

(7)Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorii.


[ link extern ]
Am incercat sa rezolv totul pe cale amiabil dar se pare ca nu se poate face nimic mi au oprit din cont 100% proprirea [salariul] si mi au trims dosarul la corpul executoresc si urmeaza sa ma dea in judecata sa isi recupereze intreaga suma dar eu nu am de unde sa fac rost de 10.000 de euro ce se poate intampla?Se poate face puscarie? de la un credit de nevoi personale?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2012
D_Marius, utilizator
Ce garantii aveti trecute in contract?
Art .5- Garantii
5.1 Imprumutantul se obliga sa garanteze rambursarea creditului acordat si plata oricaror sume datorate in baza prezenta a contractului de credit cu veniturile sale prezente si viitoare, provenite din orice sursa, precum si ale sotului/sotiei


Doar atat scrie...
Poprirea tuturor drepturilor salariale a facut-o angajatorul? In ce baza? Ce scrie in documentul primit la societate de catre acestia? Pentru ca daca asa a procedat este ilegal, iar eu chiar daca as fi in aceasta situatie fara iesire, as opta sa-l dau in judecata. Dar exista riscul sa va pierdeti locul de munca. De aceea trebuie sa-i aduceti argumente cu ceea ce prevad atat Codul Muncii, cat si Codul de procedura civila.

Alte discuții în legătură

Notificare cesiune creanta- cesiunea drepturilor salariale Delia Popescu Delia Popescu Buna Ziua, As dori sa ma ajute cineva care cunoaste speta. In situatia in care anagajatul unei unitati nu este de acord sa i se retina pe statul de plata, ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu,desi societatea a specificat ca maria854 maria854 Buna ziua, Am ramas restanta la un credit de nevoie personale si s-a primit la societatea unde lucrez de la firma de recuperare o infiinatare a popririii pe ... (vezi toată discuția)
Proprire pe cont de salar costea ilie costea ilie buna ziua . Am contractat un credit de nevoi personale pe o perioada de 10 ani ,dar in ultimii doi ani nu am mai platit nici o rata .Am primit o adresa de ... (vezi toată discuția)