Buna ziua,
Am ramas restanta la un credit de nevoie personale si s-a primit la societatea unde lucrez de la firma de recuperare o infiinatare a popririii pe salariu. Acum...societatea unde lucrez au bifat de la inceputul dosarlui, de cand eu m-am dus sa imi completeze adeverinta de venit ca NU SE IMPLICA in acest dosar indiferent de situatie. Eu deja incep sa am probleme la munca, contabila sef imi tot repeta ca ei nu sunt implicati si ca va lua legatura cu directoarea firmei...etc. In acea infiinatare de poprire mai este mentionat faptul ca daca societatea nu vor da curs popririi ii vor da in judecata? Ce pot face? Este adevarat ca ii pot da in judecata? Pentru ca daca este asa eu ma vad obligata sa imi dau demisia pentru a nu implica societatea unde lucrez, deci nici nu voi mai avea de unde sa achit.
In contractul de credit aveti probabil mentionata o clauza potrivit careia autorizati firma la acre lucrati sa va popreasca lunar o suma de bani in cazull nerambursarii creditului lunar. Poprirea pe salariu reprezinta o sarcina in plus pentru firma , care trebuie sa va retina o parte din salar si sa-l vireze prin banca catre creditor.
Conform art. 164 din codul muncii (3) In cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
a) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.
Poprirea se executa in mod obligatoriu de catre societate, nu optional.
Ei trebuie sa retina un procent din salariu si sa il transmita la banca in fiecare luna.
Pe de alta parte, angajatorul nu are nici o obligatie. Doar pe statul de salarii vor trece retinerile ...
Nu trebuie firma sa plateasca din banii lor datoria ta. Nici nu ofera vreo garantie ca vor plati in locul tau.
Poprirea inseamna doar ca vor preleva din salariul tau (o treime maximum, cred) o suma de bani in fiecare luna si o vor transmite catre banca. Atit si nimic altceva.
Cind inceteaza contractul de munca, inceteaza si poprirea.
Poprirea este pe salariu, nu pe conturile firmei.
Si daca a incetat deja contractul de munca, dar mai sunt de luat drepturi salariale restante.Pe astea mai poate societatea la care ai lucrat, sa iti puna poprire, daca este solicitata de niste creditori?Si daca drepturile restante care urmeaza sa ti se plateasca, sunt aferente a 3-4 ani de munca antriori (diferente la salar, diverse sporuri neplatite la data respective si castigat dreptul la plata lor prin instanta), cat iti poate popri din aceasta suma, acelasi procent ca dintr-un salariu lunar? (adica pana la 2/3 din suma totala pe care o ai de luat).