Mai este valabil dreptul de a solicita un an de concediu fara plata pentru mamele care au beneficiat de concediul legal platit pana la varsta de doi ani a copiilor conform art. 62 din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National 2011-2014
Va rog sa imi spuneti daca mai este valabila optiunea de mai sus - eu am cautat in legislatie si pare a mai fi inca valabila, conform Art. 132 al. 3 din Legea Dialogului Social (62/10.05.2011) care abroga Legea 130 din 16.10.1996 privind contractul colectiv de munca, dar preia articolul 8, aliniatul 2 din aceasta:
"(2) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior."
Articolul 62 din CCMUN este urmatorul:
ART.62
(1) In afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata.
(2) Pe perioada in care salariata se afla in concediul prevazut la alin. 1, nu i se va putea desface contractul de munca, iar in postul sau nu vor putea fi angajate alte persoane, decat cu contract de munca pe durata determinata.
Conform acestora, din cate inteleg eu, tot ce trebuie facut de catre salariata este sa notifice in scris cu o cerere numerotata angajatorul ca doreste sa beneficieze de acest drept pentru a sta inca un an acasa, in concediu fara plata si a ingriji copiii, angajatorul neavand nici un temei de a refuza cererea si fiind obligat sa ii pastreze postul pana la revenirea din concediul fara plata.
Va rog sa imi spuneti daca am dreptate si sa ma sfatuiti referitor la ce masuri de precautie am putea sa adoptam pentru a evita o concediere/disponibilizare la finalul acestui concediu fara plata (desigur, nu ma refer la o concediere abuziva, ci la o disponibilizare eleganta, prin oferirea unui post net inferior din motive de reorganizare interna, sau gasirea unor abateri disciplinare minore).
Nu a fost niciodata valabil , intrucat acesta nu a mai fost inregistrat la Ministerul Muncii ...
Intrand in CCC in 2010 ii sunt incidente prevederile OUG nr.148/2005 care nu reglementeaza nicio masura de protectie la revenirea din CCC ... in acest caz, la revenirea din CCC angajatorul , in conditiile legii, poate decide concedierea salariatei pentru desfiintarea postului.
In acest caz inteleg ca singurele prevederi care sunt superioare celor din contractul indiviual de munca sunt cele din contractul colectiv valabil la nivel de unitate... asa este?
Sotia mea nu a primit un exemplar al acestui contract, nu ar fi trebuit sa il primeasca sau macar sa existe la dispozitia angajatilor (exista vreo prevedere legala in acest sens)?
Din pacate intr-adevar se pare ca nu mai exista nici o forma de protectie pentru angajat in afara celor negociate de reprezentantii salariatilor... este o situatie incredibila, cu atat mai mult cu cat nu a fost mediatizata suficient, nici pe internet nu se gasesc informatii decat cu greu si doar daca stii exact ce sa cauti (ca nu a fost inregistrat contractul). Va multumesc din nou foarte mult pentru ajutor si lamuriri!
1. Intr-adevar, singurele prevederi care sunt superioare celor din contractul indiviual de munca sunt cele cuprinse in contractul colectiv valabil la nivel de angajator
2. Nu exista obligatia ca fiecarui salariat sa i se inmaneze o copie de pe ccm la nivel de unitate .. daca exista sindicat sau reprezentanti ai salariatilor se poate obtine o copie de pe ccm de la acestia .. in caz contrar , se poate adresa ITM-ului pentru eliberarea unei copii de pe acel ccm.
3. Pe INTERNET apare inca in continuare acest proiect si cred - ca in afara acestui Forum - pe celelalte site-uri nu exista specificat explicit faptul ca CCMN 2011/2014 nu este valabil.
Despre ccmn
teisoara
Buna ziua,
va rog frumos ,contractul colectiv de munca unic la nivel national 2011-2014 mai este valabil ?Care este CCMN in baza caruia se acorda salarii ... (vezi toată discuția)