sunt in situatia in care am dorit sa ma intorc la birou dupa 1 an si 3 luni de concediu de crestere si ingrijire copil insa mi s-a spus ca postul meu se va desfiinta si ca vor fi nevoiti sa ma mute in alt departament pe un salariu mai mic (fara o propunere clara) si ca sfatul lor este sa stau acasa pana la 2 ani.
Au dreptul sa desfiinteze postul meu desi exista si alti colegi avand aceasta functie? Eu consider ca se face o discriminare...
De asemenea as dori sa stiu in ce masura au dreptul sa faca aceasta avand in vedere prevederile contractului colectiv de munca:
* La incetarea suspendarii Contractului Individual de Munca, reluarea activitatii salariatilor se va face in aceeasi functie sau intr-una compatibila cu pregatirea profesionala a acestora si cu mentinerea drepturilor salariale.
*Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu platit pentru cresterea copilului, in conditiile legii, nu vor putea fi concediati pentru motiv de necorespundere profesionala.
Cele 2 prevederi mentionate sunt din CCM la nivel de companie...
In acest caz sunt protejata timp de 6 luni chiar si pentru situatia desfiintarii postului sau numai impotriva concedierii pe motive ce tin de pregatirea profesionala?
1. Daca acel CCM aplicabil unitatii este valabil la aceasta data atunci acea prevedere se refera numai la interzicerea concedierii pentru necorespundere profesionala.
2. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
4. Angajatorul va poate oferi un alt loc de munca dar dvs. nu sunteti obligata sa-l acceptati si, in aceasta situatie, trebuie sa procedeze la concediere asa cum am spus mai sus.
5. - Angajatorul poate sa desfiinteze orice post sau posturi doreste el in vederea eficientizarii activitatii firmei sale.
- Responsabilitatea pentru aceste fapte este a lui si numai a lui.
Dar daca eu i-as da in judecata pentru discrimare cu privire la desfiintarea postului (adica il desfiinteaza pe al meu si nu pe al colegului avand acelasi calificativ la evaluare), pe perioada derularii procesului au dreptul sa ma concedieze sau voi avea in continuare aceleasi drepturi salariale?