avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIC si pierderea locului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIC si pierderea locului de munca

Buna ziua , ma aflu in CIC si tocmai am aflat din surse neoficiale ca postul meu a fost restructurat ( lucrez intr-o banca ) ! Ce drepturi am intorcandu-ma la sfarsitul perioadei de CIC la locul de munca ? Sunt protejata de lege in vreun fel ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:21, 3 Decembrie 2010
1. La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

2. Daca postul dvs a fost restructurat, inseamna la data revenirii din CIC veti primi instiinatrea de preaviz, urmand ca la terminarea acestuia sa se emita decizia de concediere.
Atat ??? Sa inteleg ca nu sunt protejata in nici un fel avand in vedere restructurarea postului ......
Sunteti protejata numai in cazul in care doresc sa va concedieze pentru necorespundere profesionala , nu si pentru alte motve.
1. In cazul desfiintarii locului de munca vi se aplica urmatoarele prevederi ale CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

2. Daca in CCM al unitatii dvs. sunt prevederi mai favorabile decat cele de mai sus atunci se aplica acelea.

3. Tot din CCUMNN:
Art.76...
(3) Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.

4. O alta masura de protectie sociala este aceea ca in cazul concedierii cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) veti beneficia de indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce lege protejeaza mamicile cand se intorc la munca dupa postnatalul de 2 ani? emiliaelena79 emiliaelena79 Am nascut pe data de 16.11.2007,asadar pe 16.11.2009 ar fi trebuit sa incep serviciul.Numai sa seful meu mi-a spus ca nu-si mai premite sa mai plateasca inca ... (vezi toată discuția)
Restructurare de post la intoarcerea din concediul de crestere copil 77angelica 77angelica Buna ziua, In luna iunie a acestui an ma voi reintoarce la munca dupa concediul de crestere copil de doi ani. Am sunat la locul de munca sa anunt ... (vezi toată discuția)
ce drepturi are un salariat intors din cic si este amenintat cu restructurarea postului? abirlescu abirlescu Buna ziua, ce drepturi am ca salariat care se intoarce din CIC (concediul de crestere si ingrijire copil)? la intoarcere sunt amenintata cu restructurarea ... (vezi toată discuția)