avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... restructurare de post la intoarcerea din concediul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

restructurare de post la intoarcerea din concediul de crestere copil

Buna ziua,

In luna iunie a acestui an ma voi reintoarce la munca dupa concediul de crestere copil de doi ani. Am sunat la locul de munca sa anunt intoarcerea mea, dar am fost informata ca mi se va restructura postul... As dori sa aflu daca acest lucru este legal si daca da, pot primi salariu compensator ? Mentionez ca mai exista o persoana angajata pe acelasi post ca si al meu. Stiu deasemenea ca au fost facute foarte multe restructurari.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: 77angelica , utilizator 15:16, 3 Iunie 2010
Da, este posibil sa va restructureze postul ... veti intra in somaj si veti beneficia de minim un salariu compensatoriu in afara drepturilor salariale la zi, potrivit art.78 alin.1 din CCMN.
V-as ruga daca aveti amabilitatea sa completati si un temei legal pentru afirmatiile de mai sus.
In contractul colectiv de munca semnat de mine nu se mentioneaza absolut nimic legat de concendiul de crestere copil, de reintoarcerea la munca sau de salariul compensator.
Eu stiu doar:
Art. 76. - (3) Pe o perioadă de minimum 6 luni de la reluarea activităţii, considerată perioadă de readaptare, salariaţii care au beneficiat de concediu de maternitate şi/sau de concediu legal plătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani nu vor putea fi concediaţi pentru motivul de necorespundere profesională prevăzut de Codul muncii.

In baza carui articol imi pot restructura postul?
In cazul in care nu se va mentiona nimic despre salariul compnesator, cum pot proceda?

Multumesc mult
77angelica:
1. Art.76(3) din CCMUNN este singurul care prevede o interdictie de concediere a salariatilor care revin la munca din CCC pana la 2 ani (necorespundere profesionala). Angajatorul ii poate concedia pentru orice alt motiv, cu conditia sa se respecte procedura legala.
2. Nu cred ca ati semnat contractul colectiv de munca (CCM) ci contractul individual de munca (CIM).
3. In CCM se trec drepturile generale ale salariatilor iar in CIM drepturile personale, specifice postului ocupat si negociate cu angajatorul, derivate din CCM.
4. Va mai redau din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Imi cer scuze, aveti dreptate, este vorba de contractul individual de munca (CIM).

In concluzie se poate restructura postul.

Am sa astept decizia lor scrisa sa aflu exact pe ce motiv imi vor restructura postul.

multumumesc mult pentru ajutor.
este adevarat ca o companie iti poate refuza cererea pentru salariul compensator declarand ca nu are profit si are probleme economice?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iunie 2010
77angelica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare post dupa cic de 2 ani? andreea36 andreea36 Buna-ziua! Doresc sa ma interesez daca este posibil ca la intoarcerea din concediul de 2 ani de crestere copil, angajatorul imi poate modifica postul (pe ... (vezi toată discuția)
Cic si pierderea locului de munca urcan olimpia urcan olimpia Buna ziua , ma aflu in CIC si tocmai am aflat din surse neoficiale ca postul meu a fost restructurat ( lucrez intr-o banca ) ! Ce drepturi am intorcandu-ma la ... (vezi toată discuția)
Este posibila desfacerea contractului de munca individual pe perioada nedeterminata popescuion65@yahoo.com popescuion65@yahoo.com Sunt asistenta medicala la medic de familie. As dori sa stiu daca este posibil (legal) ca la intoarcerea din concediul de crestere a copilului in virsta de ... (vezi toată discuția)