In luna iunie a acestui an ma voi reintoarce la munca dupa concediul de crestere copil de doi ani. Am sunat la locul de munca sa anunt intoarcerea mea, dar am fost informata ca mi se va restructura postul... As dori sa aflu daca acest lucru este legal si daca da, pot primi salariu compensator ? Mentionez ca mai exista o persoana angajata pe acelasi post ca si al meu. Stiu deasemenea ca au fost facute foarte multe restructurari.
Multumesc anticipat.
Da, este posibil sa va restructureze postul ... veti intra in somaj si veti beneficia de minim un salariu compensatoriu in afara drepturilor salariale la zi, potrivit art.78 alin.1 din CCMN.
V-as ruga daca aveti amabilitatea sa completati si un temei legal pentru afirmatiile de mai sus.
In contractul colectiv de munca semnat de mine nu se mentioneaza absolut nimic legat de concendiul de crestere copil, de reintoarcerea la munca sau de salariul compensator.
Eu stiu doar:
Art. 76. - (3) Pe o perioadă de minimum 6 luni de la reluarea activităţii, considerată perioadă de readaptare, salariaţii care au beneficiat de concediu de maternitate şi/sau de concediu legal plătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani nu vor putea fi concediaţi pentru motivul de necorespundere profesională prevăzut de Codul muncii.
In baza carui articol imi pot restructura postul?
In cazul in care nu se va mentiona nimic despre salariul compnesator, cum pot proceda?
77angelica:
1. Art.76(3) din CCMUNN este singurul care prevede o interdictie de concediere a salariatilor care revin la munca din CCC pana la 2 ani (necorespundere profesionala). Angajatorul ii poate concedia pentru orice alt motiv, cu conditia sa se respecte procedura legala.
2. Nu cred ca ati semnat contractul colectiv de munca (CCM) ci contractul individual de munca (CIM).
3. In CCM se trec drepturile generale ale salariatilor iar in CIM drepturile personale, specifice postului ocupat si negociate cu angajatorul, derivate din CCM.
4. Va mai redau din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.