Am nascut pe data de 16.11.2007,asadar pe 16.11.2009 ar fi trebuit sa incep serviciul.Numai sa seful meu mi-a spus ca nu-si mai premite sa mai plateasca inca un om in plus asa ca ar trebui sa incep sa-mi caut de munca in alta parte.Are voie sa procedeze asa sau exista vreo lege care sa protejeze mamicile intoarse la munca de astfel de situatii?Daca exista asa ceva as dori sa-mi spuneti ce lege si ce numar este.Daca totusi nu il poate opri nimeni sa procedeze asa am macar dreptul la indemnizatia de somaj?Va multumesc anticipat:(
Buna ziua!
Facti cerere de incetare a suspendarii contractului individual de munca. Angajatorul este obligat in primul rand sa inceteze suspendarea contractului individual de munca si apoi sa ia alte decizii. Din cate stiu nu va poate concedia timp de 6 luni.
Vedeti oug 96/2003- privind protectia maternitatii la locul de munca.
1. Iata ce spune CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.76 (3) Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.
2. Asadar nu va poate concedia timp de 6 luni pe motivul de necorespundere profesionala. Dar va poate concedia prin desfiintarea postului (art.65 din Codul muncii) dar numai prin respectarea CCMUNN:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
De asemenea, angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor financiare, a reorganizării activităţii.