avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Declarare nou nascut
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Declarare nou nascut

Sunt insarcinata si mai am o luna pana nasc si sunt casatorita dar nu vreau ca pe certificatul de nastere sa fie trecut numele sotului, desi el e tatal. Dar m-a dat afara din casa de la 4 luni si batuta si nu mai vreau sa am o legatura cu el. Nici el nu vrea sa stie de copil si nu vrea sa fie trecut ca tata. Divortul nu se pronunta pana cand nasc, ca sa am o hot definitiva.Spuneti-mi ce sa fac sa nu apara numele lui nicaieri!
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters155868 , utilizator 00:29, 17 Mai 2012
Nu aveti ce face, sotul dvs va fi tata si in certificatul copilului
Dar eu nu am certificatul de casatorie si CI lui ca sa imi declar copilul, si el nu vrea sa auda de asa ceva. Cum procedez?
Copilul dvs. va avea in certificatul de nastere la rubrica tata- pe sotul dvs.,pentru ca el este conceput in timpul casatoriei si se va naste in timpul casatoriei.
Stabilirea filiaţiei
Art. 414 c.civ
Prezumţia de paternitate
(1) Copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei.
(2) Paternitatea poate fi tăgăduită, dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului.
Edit later
Am observat cu intaziere faptul ca el este tatal minorului .
Solicitati un duplicat al certificatului de casatorie de la Serviciul de Stare Civila.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
El este tatal copilului dar nu vreau sa aibe vreo legatura cu mine sau cu copilul. M-a dat afara din casa gravida si batuta. Nu il vreau in viata noastra. Eu vreau doar sa stiu cum imi pot declara copilul fara actele necesare, caci au ramas la el, si fara sa il implic pe el.
Nu aveti cum.

Presupunand ca in maternitate veti declara ca nu sunteti casatorita si veti obtine certificatul constatator cu liniuta in dreptul numelui tatalui, in momentul in care veti merge la Starea Civila degeaba spuneti ca nu sunteti casatorita pentru ca veti fi verificata, conform Metodologiei din 2011 cu privire la aplicarea unitara a dispozitiilor in materie de stare civila:


Inregistrarea actelor de stare civila
Art. 22. -
(1) Declaratiile privind inregistrarea actelor de stare civila se fac in fata ofiterului de stare civila, verbal, pentru inregistrarea nasterii si decesului [...]
(2) Ofiterul de stare civila este obligat sa verifice realitatea continutului declaratiei si concordanta acesteia cu certificatele de stare civila si cu celelalte inscrisuri prezentate de declarant sau existente in arhiva de stare civila a primariei.


Completare
Nu aveti nevoie de dumnealui ca sa inregistrati nasterea la Starea Civila: explicati situatia si cereti un duplicat dupa certificatul de casatorie (costa 2 lei). In mod sigur nu veti intampina probleme, as vrea ca asta sa fie grija dvs. cea mai mare...
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2012
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Divort, sarcina in perioada procesului Alecsandra_88 Alecsandra_88 Buna ziua, As dori sa stiu care este situatia din punct de vedere juridic in cazul urmator: - in momentul de fata eu sunt in divort dar am un alt partener. ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere la copil Vasilica-Irina Vasilica-Irina ce nume de familie al mamei va trece in certificatul de nastere al copilului daca eu port numele de casatorie a sotului care inca nu am divortat dar copilul ... (vezi toată discuția)
Buna am o intrebare luna trecuta ám depus hartiile pentru divort ... anettmerk anettmerk Buna am o intrebare luna trecuta ám depus hartiile pentru divort la notar astazi am primit certificatul de divort Eu cu fostul meu sot ne am separat de un ... (vezi toată discuția)