Buna ziua,
O persoana asupra careia Parchetul s-a pronuntat pentru inceperea urmaririi penale pentru vatamare corporala si alte violente, in ce conditii poate inceta urmarirea penala? Si pentru aceasta nu trebuie sa i se aduca la cunostita si victimei? Multumesc.
In cursul urmariri penale, incetarea urmaririi penle se dispune pentru cazurile prevazute de art.10 alin.1 lit f-h, i ind.1, si j, cand exista invinuit sau inculpat in cauza.
Art.10 -
f) lipseşte plângerea prealabilă a persoanei vătămate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale;
g) a intervenit amnistia, prescripţia ori decesul făptuitorului sau, după caz, radierea persoanei juridice atunci când are calitatea de făptuitor;.
h) a fost retrasă plângerea prealabilă ori părţile s-au împăcat ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea plângerii sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
i1) există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege;
j) există autoritate de lucru judecat. Împiedicarea produce efecte chiar dacă faptei definitiv judecate i s-ar da o altă încadrare juridică.
Potrivit art.246 Cod procedura penala, copia de pe ordonanta sau rezolutia prin care s-a dispus incetarea urmaririi penale se comunica persoanei care a facut sesizarea, invinuitului sau inculpatului.
Impotriva masurilor si a actelor de urmarire penala dispuse de catre procuror, puteti sa formulati plangere in termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanta sau rezolutie la Prim- Procurorul Parchetului