Am mai prezentat unele detalii despre cazul cu care ma confrunt...
Am inchiriat un apartament, cu contract de inchiriere pe durata determinata, inregistrat la administratia financiara, incheiat la 1 decembrie anul trecut, deci dupa intrarea in vigoare a noului cod civill.
Contractul incheiat are clauze care mentioneaza ca se completeaza cu prevederile noului cod civil si ca partile inteleg si sunt de acord cu faptul ca in cazul nerespectarii clauzelor contractuale, prezentul contract repretinta titlu executoriu.
Contractul a expirat la 1 martie anul acesta, iar chiriasii refuza sa restituie aparamentul.
I-am notificat imediat legal, prin executor judecatoresc, fara succes.
Am initiat in luna martie o actiune in instanta pentru evacuare prin executare silita, in baza contractului de inchiriere. Dosarul a fost depus la judecatoria sector 1. Instanta a respins cererea, argumentand ca in conformitate cu art. 1798 Cod civil, contractul de inchiriere este titlu executoriu numai in ceea ce priveste plata chiriei, nu si in ceea ce priveste evacuarea.
Am depus o noua cerere in care am motivat faptul ca solicit incuviintarea executarii silite prin evacuare in conformitate cu art 1809 din noul cod civil, care spune expilict faptul ca
"Art. 1809
Expirarea termenului
(1) Contractul de locaţiune încetează de drept la expirarea termenului convenit de părţi sau, după caz, prevăzut de lege, fără a fi necesară o înştiinţare prealabilă.
(2) În privinţa obligaţiei de restituire a bunului dat în locaţiune, contractul încheiat pe durată determinată şi constatat prin înscris autentic constituie, în condiţiile legii, titlu executoriu la expirarea termenului.
(3) Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător şi contractului încheiat pe perioadă determinată prin înscris sub semnătură privată şi înregistrat la organul fiscal competent.”
Am mentionat in cerere, de asemenea ca, in ceea ce priveşte dispoziţiile art. 1831 din Noul Cod Civil care stabileşte faptul că, “dacă prin lege nu se prevede altfel, evacuarea chiriaşului se face în baza unei hotărâri judecătoreşti”, rog tinstanţa să ia în considerare la analizarea cererii de încuviinţare a executării silite prin evacuare faptul că, în conformitate cu prevederile art. 133 din Legea nr. 71/2011, “ chiriaşul şi persoanele care locuiesc împreunã cu acesta nu se pot prevala de dispoziţiile art. 1831 şi 1832 din Codul civil pentru a se opune evacuãrii silite întemeiate pe prevederile art. 1809 alin. (2) sau alin. (3) ori pe cele ale art. 1.816 alin. (3) din Codul civil.”
Cu toate acestea, astazi Judecatoria sector 1 a respins pentru a doua oara solicitarea mea ca neintemeiata, cu termen de recurs in 5 zile de la comunicare.
Spuneti-mi va rog, ce alte variante legale am in aceasta situatie? Cum ii pot evacua pe chiriasi? De 6 luni de zile nu au mai platit nimic, nici chirie, nici intretinere... Datoriile la intretinere au ajuns la 4000 Ron, si evident cresc cu fiecare luna, iar asociatia de proprietari ameninta ca ma da in judecata.
Ar trebui sa fac recurs si sa ma prezint cu un avocat la recurs?
Apartamentul este in sectorul 1, eu am domiciliul in sectorul 1... As putea sa incerc sa depun o cerere la alta instanta?
Sau singura varianta posibila legala este sa incep un proces de evacuare, care dureaza, din cate am inteles eu, cel putin 1 an?
Multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns:
ynocentta , utilizator
22:55, 16 Mai 2012