avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Restituirea unui apartament dat in locatiune invocand ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Restituirea unui apartament dat in locatiune invocand in instanta art. 1809 din Noul Cod Civil

Cum se interpreteaza prevederile Art, 1809 din Cnoul Cod Civil?

"Art. 1809
Expirarea termenului
(1) Contractul de locaţiune încetează de drept la expirarea termenului convenit de părţi sau, după caz, prevăzut de lege, fără a fi necesară o înştiinţare prealabilă.
(2) În privinţa obligaţiei de restituire a bunului dat în locaţiune, contractul încheiat pe durată determinată şi constatat prin înscris autentic constituie, în condiţiile legii, titlu executoriu la expirarea termenului.
(3) Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător şi contractului încheiat pe perioadă determinată prin înscris sub semnătură privată şi înregistrat la organul fiscal competent.”

De asemenea, art. 1831 din Noul Cod Civil care stabileşte faptul că, “dacă prin lege nu se prevede altfel, evacuarea chiriaşului se face în baza unei hotărâri judecătoreşti”, in timp ce prevederile art. 133 din Legea nr. 71/2011, “ chiriaşul şi persoanele care locuiesc împreunã cu acesta nu se pot prevala de dispoziţiile art. 1831 şi 1832 din Codul civil pentru a se opune evacuãrii silite întemeiate pe prevederile art. 1809 alin. (2) sau alin. (3) ori pe cele ale art. 1.816 alin. (3) din Codul civil.”


Din cele doua articole coroborate rezulta ca un contract de inchiriere este titlu executoriu la expirarea sa in ceea ce priveste obligatia de restituire a bunului, fiind deci titlu executoriu si dand dreptul proprietarului sa solicite direct prin executor judecatoresc incuviintarea executarii silite?

De la intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, a obtinut cineva dreptul de evacuare a unor chiriasi invocand prevederile art. 1809?

Multumesc mult pentu raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Gherasim Cosmina , utilizator 13:03, 3 August 2012
Daca contractul a fost incheiat dupa 1 octombrie 2011 se aplica Codul Civil.

Daca se aplica codul civil si contractul a fost inregistrat la Administratia Financiara, locatorul se poate adresa unui executor judecatoresc care va obtine investirea cu formula executorie si va evacua locatarul
Ati avut un astfel de caz, sau cunoasteti pe cineva care a reusit sa obtina o hotarare favorabila a instantei in situatia mentionata?
Nu am avut un asemenea caz, in special pentru ca se aplica doar contractelor semnate dupa 1 octombrie 2011.
Intr-un astfel de caz instanta tocmai s-a pronuntat spunand ca un contract de inchiriere pe durata determinata incheiat dupa intrarea in vigoare a noului cod civil, sub semnatura privata si inregistrat la administratia financiara, pentru a deveni titlu executoriu, este necesar a fi investit cu formula executorie.

Este corect? Ce inseamna aceasta investire cu titlu executoriu?
Exact ce va spuneam eu in primul mesaj. Trebuie sa mergeti la un executor judecatoresc care sa solicite investirea cu formula executorie a contractului si ulterior, evacuarea

Alte discuții în legătură

Investirea cu formula executorie a unui contract de inchiriere sub semnatura privata, inregistrat la fisc madoiclimber madoiclimber Poate fi investit cu formula executorie un contract de inchiriere sub semnatura privata, si inregistrat la administratia financiara? Care este procedura in ... (vezi toată discuția)
Art. 1809 din noul cod civil - titlu executoriu pentru evacuarea chiriasilor madoiclimber madoiclimber Acum aproape un an am prezentat mai in detaliu o problema pe care am avut-o cu niste chiriasi care au refuzat sa elibereze apartamentul inchiriat dupa ... (vezi toată discuția)
Restituirea apartamentului inchiriat la expirarea contractului madoiclimber madoiclimber Am mai prezentat unele detalii despre cazul cu care ma confrunt... Am inchiriat un apartament, cu contract de inchiriere pe durata determinata, ... (vezi toată discuția)