avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Investirea cu formula executorie a unui contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Investirea cu formula executorie a unui contract de inchiriere sub semnatura privata, inregistrat la fisc

Poate fi investit cu formula executorie un contract de inchiriere sub semnatura privata, si inregistrat la administratia financiara?

Care este procedura in acest caz?

Mentionez ca in urma unei cereri de incuviintare a executarii silite depusa prin executor judecatoresc, pentru incuviintarea evacuarii unor chiriasi care refuza sa paraseasca apartamentul la 3 luni dupa expirarea contractului, fiind legal notificati, instanta, respingand cererea ca neintemeiata, a argumentat faptul ca

"prevederile art. 1809 din Noul Cod civil invocate in sustinerea cererii de catre creditor nu se aplica deoarece contractul prezentat de creditor nu este investit cu formula executorie. Spre a deveni titlu executoriu, contractul de inchiriere incheiat sub semnatura privata si inregistrat la organul fiscal competent este necesar a fi investit cu formula executorie".

Stiu ca sunt deschizator de drumuri, mi s-a spus la judecatoria sectorului 1 ca sunt primul caz pe care il au pentru prevederile art. 1809 din nou cod civil, avand un contract de inchiriere incheiat dupa intrarea NCC in vigoare, expirat deja si unde sunt probleme de restituire a bunului.

Deci, pot investi cu formula executorie contractul de inchiriere? Inca nu mi-a fost comunicata motivatia instantei, dar am la dispozitie numai 5 zile pentru recurs... Daca poate fi investit cu formula executorie contractul, am sanse intr-un termen atat de scurt, ca sa pot formula recursul?

Multumesc mult pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: madoiclimber , utilizator 23:05, 5 Iulie 2012
Pentru investirea cu formula executorie a contractului, se formuleaza si se depune o cerere la judecatorie, in temeiul art. 376 Cod procedura civila:
"Se investesc cu formula executorie prevazuta de Art. 269 alin. 1 hotararile care au ramas definitive ori au devenit irevocabile, precum si orice alte hotarari sau inscrisuri, pentru ca acestea sa devina executorii, in cazurile anume prevazute de lege."

Acum discutia ar fi daca acel contract al dumneavoastra de inchiriere sub semnatura privata, inregistrat la administratia financiara, respecta prevederile art. 1809 alin. 2 Cod Civil, care mentioneaza ca trebuie sa fie vorba despre un inscris autentic.
Ce inseamna inscris autentic? Este un contract incheiat intre parti in 3 exemplare si inregistrat la administratia financiara.

Art. 1809 alin. (3) spune ca prevederile art. 1809 alin. (2) se aplica si in cazul contractelor incheiate sub semnatura privata si inregistrate la organul fiscal competent.

Teoretic, contractul despre care spuneti ca este inregistrat la administratia financiara ar trebui sa fie investit cu formula executorie.
Dumneavoastra trebuie sa faceti cerere de investire cu formula executorie, in temeiul art. 376 Cod procedura civila.
Multumesc mult pentru raspuns. Asa voi face, sper, teoretic, sa nu mai apara si alte probleme...

Instantele pentru investiri si pentru executari silite intra si ele la 1 iulie in vacanta? Sau fiind complete speciale isi continua activitatea si peste vara?
@madoiclimber
Din câte înţeleg din cele două discuţii pe aceeaşi temă pe care le purtaţi pe două forumuri, datele problemei sunt:
- aveţi un contract de închiriere pe durată determinată consemnat printr-un înscris sub semnătură privată şi înregistrat apoi la administraţia financiară; contractul a fost încheiat după 01.10.2011;
- termenul pentru care a fost încheiat contractul a expirat;
- chiriaşii, notificaţi deja, refuză să părăsească apartamentul închiriat;
- doriţi evacuarea chiriaşilor.

Aţi indicat corect temeiurile juridice aplicabile.
Articolul 1809:2 din Codul civil prevede că un contract (1) încheiat pe durată determinată şi (2) constatat printr-un înscris autentic constituie titlu executoriu în privinţa obligaţiei de restituire a bunului la expirarea termenului (pentru semnificaţia noţiunii de înscris autentic, v. articolul 1171 din vechiul Cod civil, încă aplicabil până la intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă...).

Articolul 1809:3 din Codul civil prevede, în esenţă, că şi un contract (1) încheiat pe durată determinată, (2) prin înscris sub semnătură privată şi (3) înregistrat la organul fiscal competent constituie titlu executoriu în privinţa obligaţiei menţionate.

Aveţi, aşadar, un titlu executoriu al cărui caracter executoriu este recunoscut conform prevederilor articolului 1809 din Codul civil şi nu poate fi contestat de chiriaşi (v. articolul 133 din Legea 71/2011).

Pentru astfel de titluri executorii există articolul 374^1 din Codul de procedură civilă:
Înscrisurile cărora legea le recunoaşte caracterul de titlu executoriu sunt puse în executare fără învestirea cu formula executorie.


Prin urmare, cererea de încuviinţare a executării silite este admisibilă chiar dacă titlul nu a fost învestit cu formula executorie ("ştampila" prevăzută de articolul 269 din Codul de procedură civilă - chiar nu contează că textul formulei se referă la o hotărâre, iar titlul învestit poate fi şi altceva, de pildă, un contract...).

Dacă, totuşi, nu aveţi succes (fond, recurs) pe această linie, învestiţi cu formula executorie contractul şi reîncepeţi procedura de executare silită. Puteţi să depuneţi cererea de învestire cu formulă executorie chiar înainte de judecarea recursului pentru cererea de încuviinţare a executării silite.

Alte discuții în legătură

Restituirea unui apartament dat in locatiune invocand in instanta art. 1809 din noul cod civil madoiclimber madoiclimber Cum se interpreteaza prevederile Art, 1809 din Cnoul Cod Civil? \"Art. 1809 Expirarea termenului (1) Contractul de locaţiune încetează de drept la ... (vezi toată discuția)
Art. 1809 din noul cod civil - titlu executoriu pentru evacuarea chiriasilor madoiclimber madoiclimber Acum aproape un an am prezentat mai in detaliu o problema pe care am avut-o cu niste chiriasi care au refuzat sa elibereze apartamentul inchiriat dupa ... (vezi toată discuția)
Contractul de inchiriere - titlu executoriu virgo19 virgo19 Buna ziua, Am citit undeva ca, conform NCPC, contractul de inchiriere inregistrat la anaf constituie titlu executoriu. Vreau sa stiu daca este adevarat. Am ... (vezi toată discuția)