avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Plingere la CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Plingere la CEDO

in cazul neadmiterii unei exceptii de neconstitutionalitate de catre Curtea Constitutionala se poate face sau nu plingere la CEDO ?
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 10:07, 17 Mai 2012
Puteti face o plangere la CEDO dupa ce ati epuizat toate caile de atac nationale si doar daca considerati ca vi s-a incalcat un drept stabilit in Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Nu puteti ataca o decizie a CCR la CEDO.

Deciziile CCR sunt definitive, irevocabile si general aplicabile. CEDO nu e instanta de apel, deci nu poate schimba o decizie a unei instante române
Multumesc, am inteles. Dar totusi care este rationamentul de ce nu se poate.
daca prin exceptia de neconstitutionalitate neadmisa de CCR arat incalcarea un drept stabilit in Conventia Europeana a Drepturilor Omului.?
Daca nu poti face plingere la CEDO atunci nu esti discriminat prin raportare la alte actiuni care pot face plingere ?

Nu sunteti discriminat , in acest caz ... Una dintre conditiile de admisibilitate a unei plangeri la CEDO este si faptul ca sunteti victima unei incalcari de catre statul roman a unui drept prevazut in Conventia Europeana a Drepturilor Omului ..

Faptul ca Curtea Constitutionala nu a fost de acord cu dvs in privinta exceptiei invocate , nu cred ca este un motiv pentru a se face o plangere la CEDO... ce drept a fost incalcat prin respingerea acelei exceptii?
Respingerea exceptiei de neconstitutionalitate inseamna ca prevederea legala pe care ati contestat-o este conforma cu Constitutia România. Nu văd ce drept vi se incalca daca CCR constata ca o prevedere legala e conforma cu Constitutia.

Ce problema aveti mai exact?
Da dar tot conform Constitutiei dreptul UE are prioritate si atunci daca un articol de lege incalca drepturile omului dar cu toate acestea CCR nu admite exceptia de ce nu ai avea voie sa faci plingere. E o contradictie in termeni.

Alte discuții în legătură

Despre cedo ietam ietam Seara buna. Stiu ca pentru a face o plangere la Cedo trebuie epuizate toate caile din Romania. Am o hotarare irevocabila de la CA (Legea 221/2009 cu privire la ... (vezi toată discuția)
Recurs in casatie....obligatoriu la cedo? ionut_daniel ionut_daniel Buna ziua.....am fost condamnat de o curte de apel, si hotararea a ramas definitva, fiind Tribunalul instanta de fond iar curtea de apel...instanta finala ... (vezi toată discuția)
Sentinta penala definitiva - termen plangere cedo DorianMate DorianMate Sentinta a ramas definitiva in februarie 2013. In cat timp trebuie motivata de Curte si cum poate fi atacata (Recurs in anulare, CEDO) ? (vezi toată discuția)