avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Plingere la CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Plingere la CEDO

in cazul neadmiterii unei exceptii de neconstitutionalitate de catre Curtea Constitutionala se poate face sau nu plingere la CEDO ?
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 10:07, 17 Mai 2012
Stimat forumist,

În România, într-adevăr, excepția de neconstituționalitate nu constituie o cale efectivă de atac, în înțelesul Convenției. Deci vă raportați, ca principiu, la recurs, în speța dvs.

Totuși, Curtea Europeană nu vă interzice să menționați, ca expunere a cursului procedurii parcurse și a drepturilor încălcate, susținerea și modul de soluționare a respectivei excepții, în tot contextul ei.Ea face parte dintr-un ciclu procesual parcurs și este normal să o amintiți.

Spre exemplu, în cauzele CEDO de Lege 221 pe care le am, eu nu uit să menționez distinct rolul și atitudinea, în ansamblu, ale acestei instanțe. Dar acest lucru nu înseamnă că nu am punct de reper decizia definitivă și irevocabilă pronunțată în recurs.

Cu stimă.
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2012
andreigrigoriu, moderator
Va salut d-le avocat Grigoriu.
Cu recursul ar fi bine dar din pacate daca nu se admite exceptia instanta cu artIcolul invocat IN EXCEPTIE poate declara actiunea ca inadmisibila.
Mai pot face recurs atunci ? Ar fi bine si asa sa pot ajunge la CEDO.
Stimat forumist,

Din păcate, nu înțeleg bine speța dvs. Mai precis nu înțeleg de ce Instanța la care vă judecați ar fi dependentă de soluționarea excepției de către CCR.

1. Ce doresc să spun: având în vedere schimbările intervenite în ceea ce privește Legea 47/1992, instanța nu mai suspendă cauza până la judecarea excepției de neconstituționalitate. Deci, litigiul dvs se judecă oricum, nu depinde de admiterea sau respingerea excepției. Se poate face, ulterior, o revizuire pe motivul admiterii excepției de neconstituționalitate.

Astfel, dacă vă aflați, de exemplu, în fond, ridicați o excepție de neconstituționalitate și până se termină ciclul procesual ( apel, recurs), CCR se pronunță, includeți în expunere problemele legate de susținerea excepției de neconstituționalitate, dar aplicația în sine se raportează, înacest caz, la recurs.

Puteți, de altfel, să faceți trimiitere și la modul de soluționare al unor excepții care au legătură cu cauza - vedeți, ca exemplu, situația de Lege 221.


2. În ceea ce privește inadmisibilitatea acțiuunii, CEDO cere epuizarea căilor efective de atac, neprecizând prin ce mod se face epuizarea - respingere ca nefondare, sau pe cale de excepție, ori ca inadmisibile. Evident, dacă dvs vă aflați într-o cale extraordinară de atac, aveți o problemă. Esențial este să îndepliniții cerințele impuse de Convenție, referitoare la aplicația dvs, așa cum reies din Art. 34, 35.

Din păcate, este necesar să luați sfaturile mele strict ca expunerea unor principii, eu nu cunosc cauza dvs și, în consecință, nu am cum să vă dau sfaturi decât de principiu.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre cedo ietam ietam Seara buna. Stiu ca pentru a face o plangere la Cedo trebuie epuizate toate caile din Romania. Am o hotarare irevocabila de la CA (Legea 221/2009 cu privire la ... (vezi toată discuția)
Recurs in casatie....obligatoriu la cedo? ionut_daniel ionut_daniel Buna ziua.....am fost condamnat de o curte de apel, si hotararea a ramas definitva, fiind Tribunalul instanta de fond iar curtea de apel...instanta finala ... (vezi toată discuția)
Sentinta penala definitiva - termen plangere cedo DorianMate DorianMate Sentinta a ramas definitiva in februarie 2013. In cat timp trebuie motivata de Curte si cum poate fi atacata (Recurs in anulare, CEDO) ? (vezi toată discuția)