Stimat forumist,
În România, într-adevăr, excepția de neconstituționalitate nu constituie o cale efectivă de atac, în înțelesul Convenției. Deci vă raportați, ca principiu, la recurs, în speța dvs.
Totuși, Curtea Europeană nu vă interzice să menționați, ca expunere a cursului procedurii parcurse și a drepturilor încălcate, susținerea și modul de soluționare a respectivei excepții, în tot contextul ei.Ea face parte dintr-un ciclu procesual parcurs și este normal să o amintiți.
Spre exemplu, în cauzele CEDO de Lege 221 pe care le am, eu nu uit să menționez distinct rolul și atitudinea, în ansamblu, ale acestei instanțe. Dar acest lucru nu înseamnă că nu am punct de reper decizia definitivă și irevocabilă pronunțată în recurs.
Cu stimă.
Stimat forumist,
Din păcate, nu înțeleg bine speța dvs. Mai precis nu înțeleg de ce Instanța la care vă judecați ar fi dependentă de soluționarea excepției de către CCR.
1. Ce doresc să spun: având în vedere schimbările intervenite în ceea ce privește Legea 47/1992, instanța nu mai suspendă cauza până la judecarea excepției de neconstituționalitate. Deci, litigiul dvs se judecă oricum, nu depinde de admiterea sau respingerea excepției. Se poate face, ulterior, o revizuire pe motivul admiterii excepției de neconstituționalitate.
Astfel, dacă vă aflați, de exemplu, în fond, ridicați o excepție de neconstituționalitate și până se termină ciclul procesual ( apel, recurs), CCR se pronunță, includeți în expunere problemele legate de susținerea excepției de neconstituționalitate, dar aplicația în sine se raportează, înacest caz, la recurs.
Puteți, de altfel, să faceți trimiitere și la modul de soluționare al unor excepții care au legătură cu cauza - vedeți, ca exemplu, situația de Lege 221.
2. În ceea ce privește inadmisibilitatea acțiuunii, CEDO cere epuizarea căilor efective de atac, neprecizând prin ce mod se face epuizarea - respingere ca nefondare, sau pe cale de excepție, ori ca inadmisibile. Evident, dacă dvs vă aflați într-o cale extraordinară de atac, aveți o problemă. Esențial este să îndepliniții cerințele impuse de Convenție, referitoare la aplicația dvs, așa cum reies din Art. 34, 35.
Din păcate, este necesar să luați sfaturile mele strict ca expunerea unor principii, eu nu cunosc cauza dvs și, în consecință, nu am cum să vă dau sfaturi decât de principiu.
Cu stimă.