avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Sentinta penala definitiva - termen plangere CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Sentinta penala definitiva - termen plangere CEDO

Sentinta a ramas definitiva in februarie 2013. In cat timp trebuie motivata de Curte si cum poate fi atacata (Recurs in anulare, CEDO) ?
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 21:01, 26 Martie 2013
Plangerea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului trbuie formulata in termen de 6 luni de la data pronuntarii hotararii definitive.

Ulterior formularii acestei cererii, dupa comunicarea hotararii definitive puteti completa/motiva actiunea dvs. la Curte.
Plangerea adresata Curtii urmeaza un formular tip pe care il puteti gasi pe internet.
Stimat forumist,

Înțeleg că ați pierdut recursul.

1. Recursul în anulare nu mai există.
2. O aplicație de Curte Europeană se introduce în 6 luni de la epuizarea căilor eficiente de atac, în marea majoritate a cazurilor din România, fiind vorba de recurs, cum cred că este și cazul dvs. Nu știu în cât timp va redacta motivarea instanța de recurs, în mod practic, dar, ca excepție, termenul de 6 luni de poate socoti de la data realizării efective a motivării, nu neapărat de la pronunțarea hotărârii.

Este, totuși, nevoie să aveți în vedere competența CEDO: aceasta nu este o instanță de recurs la nivel european, fiind competantă, în mod exclusiv,doar în judecarea încălcărilor drepturilor și libertăților apărate de Convenția Europeană.

Prin urmare, un fel de recurs la CEDO va fi respins ca inadmisibil, este, deci, nevoie să arătați încălcarea drepturilor și libertăților arătate mai sus.

Cu stimă.
Stimate Domnule Avocat,

Va multumesc pentru raspuns.
In esenta: Judecatoria Tg Mures a dat o Sentinta penala, iar Curtea de Apel Tg Mures a respins recursul meu, agravandu-mi situatia dupa ce a admis recursul parchetului. sper ca se intelegel; nu prea ma pricep...
Inteleg ca nu mai exista cale de atac in Romania , nici la Presedintele Romaniei si nici la vreo Comisie Parlamentara sau de ABUZURI. In cazul meu este vorba (cred) despre abuz in serviciu, pe de o parte , pe de alta parte in faza de cercetari penale nu s-au facut cercetari in directia celor sustinute si solicitate de mine. Nu s-a urmarit aflarea adevarului ci arestarea mea.
Nu am posibilitati materiale pentru avocat. Procesul a tinut 11 ani, iar eu am pierdut TOT !!!

Cum pot afla, va rog, despre incalcarea "drepturilor și libertăților apărate de Convenția Europeană" si cum sa procedez pentru a formula Plangere(?) spre aceasta institutie ?
Multumesc,

Cu stima,
Dorian Mate / Tg Mures
Stimat forumist,

Pe portalul Curții Europene - varianta în engșeză veți găsi la secțiunea denumită Applicants sau în varianta franceză, Requérants, anumite informații utile dvs.

Adresa portalului este:
[ link extern ] /

Tot de acolo puteți descărca documentele utile dvs, incluzând și cererea-tip folosită de Curte.

Cât privește drpeturile dvs pe care le socotiți încălcate, dvs sunteți cel mai informat, eu necunoscându-vă speța. Cel puțin, la prima vedere, durata de 11 ani îmi apare destul de nerezonabilă, în înțelesul Art. 6.1 al Convenției.

Succes, deci.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce cai de atac am impotriva unei decizii pronuntate de curtea de apel? catalinoctavian catalinoctavian Buna seara , Am o decizie nefavorabila, irevocabila de la cutea de apel. In acest caz ce cai de atac mai am? (vezi toată discuția)
Proceduri cedo marinica71 marinica71 am o hotarare definitiva si irevocabila la iccj intr un proces civil de stabilire a succesiunii unde mi s au incalcat mai multe drepturi.pot face o sesizare la ... (vezi toată discuția)
Hotararile definitive admise de cedo. _Alin_ _Alin_ Doresc sa inteleg mai bine despre care hotarari / decizii definitive date de instantele din Romania pot fi admise de catre CEDO, pentru ca citind prin ... (vezi toată discuția)