Buna ziua,in urma cu 2 luni tatalui meu i-a decedat mama,iar din partea mamei mai are o sora si un frate.Cat a trait bunica mea tatal meu a fost luat in spatiu la acel imobil,mai exact sunt 2 case separate in aceeasi curte,tatal impreuna cu mama locuind intr-o casa iar bunica in cealalta,locuiesc acolo de 3 ani si in acest timp tatal meu a facut imbunatatiri in curte si casei.Intrebarea mea este cat ii revine din curte si daca acea casa ii v-a ramane tatalui meu sau se v-a imparti?
Daca am inteles bine, bunica tatalui d-vs. era proprietara ambelor case si de pe urma sa au ramas trei mostenitori ( tatal d-vs si cei doi frati ai sai). In cazul acesta, totul se imparte in mod egal la trei.In cadrul partajului, i se poate atribui tatalui d-vs. casa in care a locuit, dar in functie de valoarea loturilor celorlalti frati, poate fi obligat la o sulta ( suma de bani ) catre acestia.
Dupa decesul bunicului,tatal vitreg al tatalui meu nu s-a facut succesiunea,dar erau ambii trecuti in actele de proprietate si mai exact cat la suta ii revine tatalui meu?
Ca sa pot calcula cota tatalui d-vs trebuie sa-mi furnizati mai multe detalii, respectiv daca acesta a decedat inaintea bunicii d-vs. si daca a avut copii.
Daca plecam de la premisa ca cele doua imobile au fost bunuri comune dobandite de bunici in timpul casatoriei, calculul ar fi cam in felul urmator:
1. Dupa decesul bunicului, partea acestuia de mostenire, adica 1/2 din masa succesorala revine copiilor lui si sotiei supravietuitoare (bunica) in cote de 3/4 pt copii si 1/4 pt bunica. Asadar cei doi frati ai tatalui au cate 3/4X1/2=3/8 din jumatatea bunicului, adica 3/16 din tot.
Bunica are 1/4 din jumatatea bunicului adica 1/8 din tot, plus jumatatea care i se revine din bunurile comune dobandite in timpul casatoriei, adica 1/8+1/2=5/8.
2. Dupa decesul bunicii, acesti 5/8 din tot se impart in mod egal intre cei 3 copii ai acesteia, fiecare din cei trei frati materni primind in mod egal cate o treime, adica 5/8X1/3=5/24 - tatal D-voastra 5/24 si cei doi frati impreuna 10/24
Deci, dupa decesul ambilor parinti, cei tre copii vor avea:
- cei fiecare din cei doi frati ai tatalui D-voastra vor avea 3/16 (partea mostenita doar de la tatal lor) + 10/24 (partea mostenita de la mama lor), adica 19/48 din mostenirea bunicilor
- tatal D-voastra va avea 5/24, partea mostenita de la mama (bunica D-voastra), adica 10/48
In procente asta ar insemna aproximativ 20% pentru tatal D-voastra si cate 40% pentru fiecare din cei doi frati ai lui.
Succesiune-bunica
LUMITM
Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)