avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua,in urma cu 2 luni tatalui meu i-a decedat mama,iar din partea mamei mai are o sora si un frate.Cat a trait bunica mea tatal meu a fost luat in spatiu la acel imobil,mai exact sunt 2 case separate in aceeasi curte,tatal impreuna cu mama locuind intr-o casa iar bunica in cealalta,locuiesc acolo de 3 ani si in acest timp tatal meu a facut imbunatatiri in curte si casei.Intrebarea mea este cat ii revine din curte si daca acea casa ii v-a ramane tatalui meu sau se v-a imparti?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 08:26, 19 Mai 2012
Daca am inteles bine, bunica tatalui d-vs. era proprietara ambelor case si de pe urma sa au ramas trei mostenitori ( tatal d-vs si cei doi frati ai sai). In cazul acesta, totul se imparte in mod egal la trei.In cadrul partajului, i se poate atribui tatalui d-vs. casa in care a locuit, dar in functie de valoarea loturilor celorlalti frati, poate fi obligat la o sulta ( suma de bani ) catre acestia.
Dupa decesul bunicului,tatal vitreg al tatalui meu nu s-a facut succesiunea,dar erau ambii trecuti in actele de proprietate si mai exact cat la suta ii revine tatalui meu?
Ca sa pot calcula cota tatalui d-vs trebuie sa-mi furnizati mai multe detalii, respectiv daca acesta a decedat inaintea bunicii d-vs. si daca a avut copii.
Bunicul adecedat in urma cu 7 ani si a avut 2 copii mai exact sora si fratele tatalui meu,tatal meu fiind din prima casatorie.
Daca plecam de la premisa ca cele doua imobile au fost bunuri comune dobandite de bunici in timpul casatoriei, calculul ar fi cam in felul urmator:

1. Dupa decesul bunicului, partea acestuia de mostenire, adica 1/2 din masa succesorala revine copiilor lui si sotiei supravietuitoare (bunica) in cote de 3/4 pt copii si 1/4 pt bunica. Asadar cei doi frati ai tatalui au cate 3/4X1/2=3/8 din jumatatea bunicului, adica 3/16 din tot.

Bunica are 1/4 din jumatatea bunicului adica 1/8 din tot, plus jumatatea care i se revine din bunurile comune dobandite in timpul casatoriei, adica 1/8+1/2=5/8.

2. Dupa decesul bunicii, acesti 5/8 din tot se impart in mod egal intre cei 3 copii ai acesteia, fiecare din cei trei frati materni primind in mod egal cate o treime, adica 5/8X1/3=5/24 - tatal D-voastra 5/24 si cei doi frati impreuna 10/24

Deci, dupa decesul ambilor parinti, cei tre copii vor avea:
- cei fiecare din cei doi frati ai tatalui D-voastra vor avea 3/16 (partea mostenita doar de la tatal lor) + 10/24 (partea mostenita de la mama lor), adica 19/48 din mostenirea bunicilor
- tatal D-voastra va avea 5/24, partea mostenita de la mama (bunica D-voastra), adica 10/48

In procente asta ar insemna aproximativ 20% pentru tatal D-voastra si cate 40% pentru fiecare din cei doi frati ai lui.

Alte discuții în legătură

Doresc sa rezolv problema succesiunii mamei mele! livache24 livache24 Mamei mele i-a murit tatal in 2001 ,in consecinta a ramas mama ei adica bunica mea ,vaduva . Bunica are doi copii : mama mea si unchiul meu (frate-sau) . In ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! este vorba despre o mostenire: se doreste succesiunea ... stefimit stefimit Buna ziua! Este vorba despre o mostenire: Se doreste succesiunea dupa parintii decedati.Am fost 4 frati 1.Tatal decedat in urma cu 10 ani . Nu s-a efectuat ... (vezi toată discuția)
Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)