Bunicul meu a decedat in mai 2008. La data respectiva era pensionar, beneficiind de pensie la limita de varsta si de pensie CAP, bunica mea fiind la randul ei pensionara si avand o pensie CAP de cca 350 lei. La momentul depunerii dosarului pentru obtinerea pensiei de urmas i s-a spus ca poate beneficia de jumatate din pensia bunicului meu si ca trebuie sa renunte la propria pensie, ceea ce a si facut.
De ce nu a fost posibil sa ramana in continuare cu pensia ei si sa aiba dreptul si la o parte din pensia sotului?
Va rog sa-mi spuneti daca a fost corect si daca a luat cea mai buna decizie, daca se mai poate face ceva, daca intre timp s-a modificat legea in cazul pensiei de urmas pentru sotia supravietuitoare.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
Legea 19/2000 care era in vigoare in 2008:
Art. 74. - Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
Art. 71. - (1) Pensia de urmas se calculeaza, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste in conditiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
Va multumesc pentru raspuns, dar nu sunt lamurita in totalitate.
Un beneficiar al unei pensii publice nu mai poate cumula doua pensii diferite in sistemul pensiilor publice....intrucat cunosc mai multe cazuri concrete in care acest lucru a fost posibil, sotia supravietuitoare beneficiind in prezent de pensia proprie, de pensia de veteran a sotului, de o parte din pensia la limita de varsta a sotului.
:confused:
Care este explicatia?
Multumesc.
Explicatia este ca sunt indemnizatii, nu pensii. Pensiile au un regim special si nu pot fi cumulate intre ele, insa pot fi cumulate cu alte drepturi (indemnizatii, salarii etc., dupa caz).
Pensie urmas 2014
rev3enge
buna seara,
am si eu o intrebare...bunicamea de 80 de ani are o pensie de 350 lei de pe urma CAP (desi pe cupon ii scrie indemnizatie sociala, aceasta este ... (vezi toată discuția)