avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas 2014
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas 2014

buna seara,

am si eu o intrebare...bunicamea de 80 de ani are o pensie de 350 lei de pe urma CAP (desi pe cupon ii scrie indemnizatie sociala, aceasta este cumva noua denumire a pensiei de CAP?) si as dori sa stiu daca poate beneficia de pensie de urmas de pe urma bunicului decedat in luna ianuarie 2014, acesta avea o pensie de 600 lei pt limita de varsta.se mai pot cumula 2 venituri?bunica poate primi pensie de urmas?va multumesc anticipat pt raspunsuri si va doresc o seara frumoasa!
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 00:24, 11 Februarie 2014
Bunica poate opta pentru pensia de urmas, dar aceasta va fi de 50% din pensia bunicului decedat. Cele doua pensii nu se pot cumula.


Legea nr. 263/2010:
ART. 89
(1) Pensia de urmaş se stabileşte, după caz, din:
a) pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
(2) Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinător, aferent pensiei prevăzute la alin. (1), în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmaş;
b) 75% - pentru 2 urmaşi;
c) 100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.

ART. 92
Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.
Pt. a beneficia de pensie de urmas trebuie sa depuna la casa de pensii - cerere tip, copie BI, copie certificat de nastere - al ei, copie certificat casatorie, copie certificat deces, copie cupon pensie decedat + copie cupon pensie al ei. Pe cerere trebuie sa scrie ca opteaza pt. pensia cea mai avantajoasa.
Ea poate beneficia si de ajutorul de vaduva (113 lei) daca pensia pt care opteaza nu depaseste 364 lei. Aceleasi acte trebuie depuse + cerere si declaratie pt lg 578 - ajutorul de vaduva.
Cred ca e mai avantajos - pensie de urmas + ajutorul de vaduva ( 300 lei + 113 lei).
Actele ar trebui depuse in termen de 30 zile de la data decesului, altfel punerea in plata se va face cu data depunerii actelor ( daca depaseste 30 de zile)
Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2014
Gabi50, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie VERONICA56 VERONICA56 Mama mea are pensie de agricultor in valoare de 160 ron si as vrea sa stiu daca poate lua si pensie de urmas dupa tatal meu .Se pot cumula cele doua pensii ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas buiavasi buiavasi buna ziua! as dori sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema: o cunostinta, barbat, nascut in dec.1947, beneficiar al unei pensii de invaliditate si de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru bunica mea cel_mai_nou_utilizator cel_mai_nou_utilizator stiu ca nu am voie sa repostez dar incerc, am postat aseara si cred ca nimeni nu a apucat sa-mi vada intrebarea :( buna ziua ! povestea incepe asa .... In ... (vezi toată discuția)